Actualitate Internă

Așa-zisa Transnistria are nevoie de curentul electric plătit de moldovenii din dreapta Prutului pentru uzul ‹minelor› de criptovalută ale Kremlinului. Cel mai mare investitor este Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei și fondatorul companiei Ruskii Export. Care a fost parandărătul contractului Energocom-MGRES Cuciurgan?

Așa-zisa Transnistria are nevoie de curentul electric plătit de moldovenii din dreapta Prutului pentru uzul ‹minelor› de criptovalută ale Kremlinului. Cel mai mare investitor este Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei și fondatorul companiei Ruskii Export. Care a fost parandărătul contractului Energocom-MGRES Cuciurgan?

Una dintre cele mai respectate voci ale Diasporei basarabene – am numit-o pe Inna Vîrtosu – explică, pe Facebook, de ce are nevoie malul stâng al Nistrului, controlat de separatiștii Rusiei, de atât de multă energie electrică, în comparație cu nevoile malului drept, aflat sub coordonarea administrativă a Chișinăului. 

Numeroasele ”ferme” de criptomonede ale regimului de ocupație rusească de la Tiraspol necesită asigurarea unei alimentări stabile cu energie electrică, punctează Inna Vîrtosu. Imposibil de monitorizat, criptomonedele susțin războiul rusesc din Ucraina și regimurile separatiste impuse de Kremlin prin dezmembrarea unor state independente și suverane.  

Doar în decursul unui singur an, în așa-zisa Transnistria au fost înregistrate 9 ferme de ‹minat› cryptovalută. Unul din cei mai mari investitori este Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, fondatorul companiei Ruskii Export. Afacerea este extrem de profitabilă – regimul separatist nu plătește nici gazul, nici energia electrică, aceste datorii căzând în cârca moldovenilor de pe malul drept al Nistrului. 

Obiectul-contract încheiat de compania moldoveană de stat – Energocom – cu MGRES Cuciurgani( companie transnistreană) pentru frurnizarea de curent de către transnistreni (detalii AICI), trebuie înțeles și într-o astfel de logică. Oare cât a fost ‹otkat›-ul rusesc, adică parandărătul

Podul.md vă prezintă avertismentul Innei Vîrtosu: 

”Știți de ce e necesar atât de multă energie electrică în stânga Nistrului, comparativ cu dreapta? Stația de la Cuciurgan? NU! Există un alt obiectiv strategic pentru Transnistria și pentru Rusia în general – ‹minatul› cryptovalutei!

În anul 2018, pe teritoriul Transnistriei a fost creată o zonă economică liberă pentru industria de cryptovalută TehnoPark OJSC. Să știți că toate companiile de pe teritoriul acesteia nu plătesc impozite pentru o perioadă de 20 de ani. 

Pentru minat e nevoie de foarte multă energie electrică, iar pe teritoriul Transnistriei aceasta este direct asigurată de centrala de la Cuciurgan pe banii moldovenilor din dreapta Nistrului. 

Doar în decurs de un an, pe teritoriul zonei economice libere au fost înregistrate 9 ferme de ‹minat› cryptovalută. Unul din cei mai mari investitori este Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, fondatorul companiei Ruskii Export. 

Pe lângă aceasta sunt cunoscute încă două companii locale –  Interdnestrcom și Tristeklo –, care au importat utilaje fără a fi împiedicate de autoritățile de la Chișinău. 

Să știți că voi, dragi moldoveni, susțineți direct separatismul și războiul din Ucraina, deoarece cryptomonedele, care sunt practic imposibil de monitorizat, sunt folosite în sprijinul regimurilor separatiste, pentru achiziționare de armament și pentru sprijinirea propagandei ruse din Europa. Această afacere este profitabilă pentru că regimul separatist nu plătește nici gazul, datorie ce cade în cârca moldovenilor din dreapta Nistrului, dar nici energia electrică.

Întrebarea e, în schimb, ce miză a avut trocul cu separatiștii, care a fost parandărătul (adică ‹otkat›-ul rusesc)?

Noapte bună, bezna minții! Noapte bună, bezvasurilor!”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.