Actualitate Internă

Surse. Șanse slabe ca Ilan Șor să fie extrădat de Israel. În cel mai fericit caz, infractorul Moscovei și-ar putea ispăși cei 15 ani de închisoare în țara care-l adăpostește în acest moment

Surse. Șanse slabe ca Ilan Șor să fie extrădat de Israel. În cel mai fericit caz, infractorul Moscovei și-ar putea ispăși cei 15 ani de închisoare în țara care-l adăpostește în acest moment

Ministrul de externe al R.Moldova, Nicu Popescu, a discutat, marți cu omologul său israelian, Eli Cohen, aflat în vizită la Chișinău, și despre extrădarea oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat recent la 15 ani de închisoare. 

Potrivit surselor Europa Liberă Moldova, chiar dacă autoritățile moldovene vor reuși să convingă Tel Avivul, „cea mai probabilă este varianta în care Șor își va ispăși pedeapsa în Israel”.

Totodată, spun sursele Europei Libere, autoritățile de la Chișinăul încearcă „să nu politizeze acest dosar” și nu insistă pe o anumită opțiune: „Chișinăul vrea ca una din aceste opțiuni să fie aplicată”, avându-se în vedere fie extrădarea lui Șor în R. Moldova, fie ispășirea pedepsei în Israel.

„Există o cooperare excelentă între autoritățile noastre juridice. Această chestiune este de natură juridică, așa că, firește, nu pot oferi detalii la acest subiect, dar vă asigur că luăm astfel de chestiuni, precum relațiile noastre bilaterale în general, cu maximă seriozitate și respect”, a spus Eli Cohen, într-un interviu pentru agenția Moldpres, întrebat despre cooperarea dintre instituțiile de drept din Israel și cele din R. Moldova pe subiectul extrădării lui Ilan Șor.

La Chișinău, Cohen s-a întâlnit și cu președinta Maia Sandu, care „a încurajat accelerarea procesului de semnare a cordului între țări de cooperare juridică pe partea civilă și penală”.

Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare de tip închis în luna aprilie, în dosarul fraudei bancare. Decizia Curții de Apel prevede și interzicerea dreptului de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de 5 ani. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru au fost confiscate în favoarea statului. Este vorba de 5 miliarde și 291 de milioane de lei (aprox 1,3 miliarde de lei românești). 

Şor a părăsit Republica Moldova în vara anului 2019, la scurt timp după plecarea oligarhului Vladimir Plahotniuc care, la fel, este învinuit în dosarul fraudei bancare. Ulterior, s-a constatat că acesta se află în Israel, de unde, cu suportul Kremlinului și al rusofililor din R.Moldova,, a lansat o amplă campanie împotriva guvernării pro-europene de la Chişinău.

În luna iunie, Curtea Constituţională a declarat în afara legii partidul condus de Ilan Şor.

La mijlocul lunii iunie, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că autoritățile de la Chișinău vor cere repetat Israelului extrădarea deputatului fugar Ilan Șor. Aceasta a mai precizat că solicitarea de extrădare va fi reiterată după ce autoritățile din Israel vor primi decizia motivată de condamnare a lui Ilan Șor.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.