Actualitate Internă

Comisia Europeană redirecţionează către Ucraina și Republica Moldova fonduri uriașe, alocate iniţial cooperării cu Rusia şi Belarus

Comisia Europeană redirecţionează către Ucraina și Republica Moldova fonduri uriașe, alocate iniţial cooperării cu Rusia şi Belarus

Comisia Europeană a anunțat miercuri transferul către cooperarea cu Ucraina și cu Republica Moldova a sumei de 135 de milioane de euro, prevăzută inițial pentru programe cu Rusia și Belarus.

Este vorba despre fonduri din Instrumentul pentru Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională care fuseseră alocate programelor Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus, dar care acum urmează să fie folosite pentru alte programe Interreg cu Ucraina și Republica Moldova în aceeași perioadă, menționează Comisia Europeană într-un comunicat citat de Agerpres.

Comisarul european pentru reforme, Elisa Ferreira, a spus că decizia de a anula cooperarea prevăzută inițial cu Rusia și Belarus prin programele comunitare Interreg este „rezultatul războiului brutal al Rusiei contra Ucrainei”.

Concret, aceste fonduri vor fi folosite pentru finanțarea unor activități ca așa-numitele „coridoare de solidaritate” prin care UE ajută Ucraina să-și exporte cerealele prin țările vecine membre ale blocului comunitar. Aceleași fonduri vor mai fi destinate dezvoltării unor legături de transport transfrontalier, serviciilor sanitare, proiectelor de educație și cercetare, planurilor de incluziune socială sau de capacitate instituțională a autorităților publice din Ucraina și Republica Moldova.

După începerea războiului în Ucraina și suspendarea cooperării UE cu Rusia și Belarus în cadrul programelor Interreg pentru perioada 2021-2027, alte 26 de milioane de euro au fost deja redistribuite pentru sprijinirea unor programe de cooperare cu Ucraina și Republica Moldova.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.