Actualitate Internă

Autoritățile de la Chișinău nu i-au permis lui Goran Bregovic să intre în R.Moldova, pe motiv că este susținător al ocupării Crimeei și al invaziei rusești din Ucraina

Autoritățile de la Chișinău nu i-au permis lui Goran Bregovic să intre în R.Moldova, pe motiv că este susținător al ocupării Crimeei și al invaziei rusești din Ucraina

Artistului de orgine sârbo-croată Goran Bregovic nu i-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, unde urma să interpreteze în cadrul festivalului Gustar (18-20 august), autoriățile considerând că acesta a avut, în decursul anilor, o poziție vădit pro-rusă în problemele sensibile din regiune, soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești.

„Ne pare rău să vă anunțăm că trupa Goran Bregović nu va putea fi prezentă la concertul planificat în această seară, din motive care nu țin de organizatorii festivalului sau de artiști.

Din păcate, nu le-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, deja fiind aterizați pe Aeroportul International Chișinău.

Ne cerem scuze pentru situația și disconfortul creat, însă vă așteptăm în continuare la festival astăzi, unde ne vom asigura să aveți o petrecere frumoasă alături de ceilalți artiști așteptați cu mult drag de către voi.

Vă amintim că pe scenă îi așteptăm pe Misha Grossu Band, Moonlight Breakfast, Vali Boghean Band și câștigătorii Eurovision 2022 - Kalush Orchestra”, au transmis, pe pagina oficială de Facebook, organizatorii Gustar Music Festival.

„Fără Bregovic la Gustar. I-a fost interzisa intrarea in MD pentru că l-a elogiat pe Putin pentru războiul contra Ucrainei. O mare bila alba pentru autoritătțle noastre. Mă duc azi la Gustar!”, a comentat jurnalistul Vitalie Călugăreanu, corespondentul posturilor Deutsche Welle și Radio Europa Liberă, pe pagina sa de Facebook. 

Bregovic, 73 de ani, a concertat în Crimeea, în 2015, dar și la Moscova în februarie 2022, cu puțin înainte de invazia rusească din Ucraina. După concertele din Crimeea ocupată abuziv de Rusia, Ucraina a anulat toate evenimentele la care era programat să cânte solistul sârbo-croat atât de îndăgit în Balcani și nu numai, pentru compozițiile sale unice în care combină extraordinar elemente de muzică rock cu muzica țigănească și muzica tradițională a regiunii. Este semnatarul unor coloane sonore pentru pelicule considerate reper în cinematografie. Din păcate poziția sa publică față de abuzurile și agresiunile Moscovei îl face mai puțin frecventabil în contextul evenimentelor dramatice din regiune.

În data de 7 octombrie are programat un concert și în România, la Sala Palatului din București. Autoritățile române nu au avut o poziție oficială față de prezența lui Bregovic la București.

„Dragii mei prieteni moldoveni!

Îmi cer mii de scuze pentru că nu am putut concerta astăzi la Festivalul de Muzică Gustar. Am fost foarte dezamăgiți atunci când nu ni s-a permis intrarea în Republica Moldova pe aeroportul din Chișinău, fără nicio explicație oficială. Am făcut numeroase turnee cu muzicienii mei în toată Europa și nu am avut niciodată dificultăți nicăieri. Îmi place foarte mult țara dumneavoastră și este o plăcere pentru mine să răspund la oportunitatea de a cânta în Moldova, mai ales la un festival atât de colorat și unic precum Gustar. Îmi pare foarte rău că am fost privat de bucuria și plăcerea de a apărea în fața dumneavoastră de data aceasta. Dar vă pot asigura că împreună cu echipa mea vom încerca să ne asigurăm că spectacolele mele în Moldova data viitoare nu vor întâmpina niciun obstacol. Aștept cu mare nerăbdare următoarele noastre întâlniri! Cu drag, Goran Bregović", a transmis și artistul potrivit celor de la Gustar Festival. 

Pe pagina sa oficială de Facebook, urmărită de peste 300.000 de persoane, nu apare nicio referire la situația de la Chișinău, până la ora transmiterii acestor informații.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.