Actualitate Internă

VIDEO. Mircea Geoană la Chișinău: NATO cunoaște în detaliu războiul hibrid purtat de Federația Rusă contra Moldovei

VIDEO. Mircea Geoană la Chișinău: NATO cunoaște în detaliu războiul hibrid purtat de Federația Rusă contra Moldovei

Alianța Nord Atlantică nu vede în prezent riscuri militare din partea Federației Ruse în Rep. Moldova, dar Moscova își folosește întreg arsenalul războiului hibrid în acest teritoriu- armele energetice, atacurile cibernetice, instigare la revolte sociale,  a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, aflat în vizită la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

La rândul său șeful executivului Dorin Recean, a menționat că neutralitatea Rep. Moldova nu înseamnă indiferență, ci consolidarea capacităților de apărare.

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat că Ucraina care rezistă în fața Rusiei, apără în prezent și Republica Moldova de atacuri militare directe. El a menționat că Moscova poartă însă duce un război hibrid de proporții împotriva Chișinăului.

„Vreau să reconfirm, aici la Chișinău, faptul că nu vedem un risc de natură militară din partea Federației Ruse la adresa Republicii Moldova, pentru simplu fapt că Ucraina face o treabă atât de bună,  și cu sprijinul nostru, încât acest risc militar în acest moment și pe o perioadă predictibilă. Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu a declanșat și derulează tot ce înseamnă arsenalul războiului hibrid împotriva Rep. Moldova, de la folosirea armei energetice, atacuri cibernetice, dezinformare, influențarea mecanismelor democratice, la instigarea la revolte sociale. Pentru noi este important să dezvoltăm reziliența Rep. Moldova, respectând neutralitatea acestei țări”, a spus Mircea Geoană.

Oficialul NATO, a dat asigurări de sprijin în continuare pentru consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova.

La rândul său, premierul Dorin Recean, a subliniat că războiul Rusiei în Ucraina a schimbat mult percepția legată de securitate în Europa și în lume. El a menționat că multe state au înțeles că au nevoie de un sector al apărării  dezvoltat, și că prioritatea Rep. Moldova este să aibă o armată la standarde NATO.

Premierul a făcut referire la schimbarea percepției legate de neutralitatea Republicii Moldova.

„Neutralitatea Moldovei nu înseamnă indiferență, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic. De aceea trebuie să facem investiții în armata națională, în așa fel încât să avem armata națională la standarde NATO, evident aici vom avea susținerea partenerilor. Când merg în teren, foarte multă lume, mai mult de jumătate apreciază colaborarea noastre cu NATO ți cu țări membre NATO”, a declarat Recean.


"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.