Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este condiționată de soluționarea diferendului transnistrean, iar autoritățile moldovene așteaptă victoria Ucrainei în războiul cu Rusia pentru a profita de o oportunitate geopolitică de a rezolva conflictul și de a reîntregi integritatea teritorială.
Într-un interviu acordat pentru France24, președinta R. Moldova a precizat că soluționarea conflictului transnistrean nu este o condiție impusă de UE pentru aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar.
Șefa statului a menționat că obiectivul guvernării actuale este aderarea la UE până în anul 2030.
„Avem multe de făcut. Credem într-un proces bazat pe meritocrație, nu cerem scurtături. Pe lângă provocările externe majore, ne confruntăm și cu probleme interne, cum ar fi reforma justiției și a domeniului anticorupție, întărirea capacității instituțiilor de a lupta cu corupția. Sunt probleme importante. Există și problema conflictului transnistrean”, a spus Maia Sandu.
„Am discutat cu Uniunea Europeană că trebuie să punem accentul pe reforme și să încercăm să soluționăm conflictul. În cel mai bun scenariu, ar trebui să putem să devenim membru al Uniunii Europene în calitate de stat reintegrat. Însă nu a existat o discuție despre faptul că dacă conflictul transnistrean nu e soluționat – nu există posibilitatea de integrare europeană. Credem că atunci când Ucraina va câștiga războiul, ar putea fi o oportunitate geopolitică de soluționare a diferendului. Dar condiția este să fie soluționat pe cale pașnică. Între timp, ne pregătim de această oportunitate geopolitică”, a mai spus șefa statului.
Potrivit Maiei Sandu, trupele militare rusești din Transnistria continuă să fie un risc de securitate, însă deocamdată situația e stabilă.
„Rusia încearcă să amenințe și să submineze eforturile noastre de a rămâne parte a lumii libere, să slăbească instituțiile și calea noastră spre Uniunea Europeană. Le mulțumim partenerilor care ne ajută să devenim mai rezistenți. Am făcut multe progrese. În trecut, Rusia ne-a șantajat energetic. Astăzi, malul drept al Nistrului nu consumă deloc gaz rusesc. În comparație cu dependența de acum 12 luni, care era de 100%.