Actualitate Internă

Maia Sandu afirmă că UE va primi R. Moldova indiferent dacă va fi rezolvată sau nu problema așa-zisei Transnistria. Calea către soluționarea diferendului transnistrean depinde de Ucraina în viziunea șefei statului

Maia Sandu afirmă că UE va primi R. Moldova indiferent dacă va fi rezolvată sau nu problema așa-zisei Transnistria. Calea către soluționarea diferendului transnistrean depinde de Ucraina în viziunea șefei statului

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este condiționată de soluționarea diferendului transnistrean, iar autoritățile moldovene așteaptă victoria Ucrainei în războiul cu Rusia pentru a profita de o oportunitate geopolitică de a rezolva conflictul și de a reîntregi integritatea teritorială.

Într-un interviu acordat pentru France24, președinta R. Moldova a precizat că soluționarea conflictului transnistrean nu este o condiție impusă de UE pentru aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar.

Șefa statului a menționat că obiectivul guvernării actuale este aderarea la UE până în anul 2030.

„Avem multe de făcut. Credem într-un proces bazat pe meritocrație, nu cerem scurtături. Pe lângă provocările externe majore, ne confruntăm și cu probleme interne, cum ar fi reforma justiției și a domeniului anticorupție, întărirea capacității instituțiilor de a lupta cu corupția. Sunt probleme importante. Există și problema conflictului transnistrean”, a spus Maia Sandu.

„Am discutat cu Uniunea Europeană că trebuie să punem accentul pe reforme și să încercăm să soluționăm conflictul. În cel mai bun scenariu, ar trebui să putem să devenim membru al Uniunii Europene în calitate de stat reintegrat. Însă nu a existat o discuție despre faptul că dacă conflictul transnistrean nu e soluționat – nu există posibilitatea de integrare europeană. Credem că atunci când Ucraina va câștiga războiul, ar putea fi o oportunitate geopolitică de soluționare a diferendului. Dar condiția este să fie soluționat pe cale pașnică. Între timp, ne pregătim de această oportunitate geopolitică”, a mai spus șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, trupele militare rusești din Transnistria continuă să fie un risc de securitate, însă deocamdată situația e stabilă.

„Rusia încearcă să amenințe și să submineze eforturile noastre de a rămâne parte a lumii libere, să slăbească instituțiile și calea noastră spre Uniunea Europeană. Le mulțumim partenerilor care ne ajută să devenim mai rezistenți. Am făcut multe progrese. În trecut, Rusia ne-a șantajat energetic. Astăzi, malul drept al Nistrului nu consumă deloc gaz rusesc. În comparație cu dependența de acum 12 luni, care era de 100%.

Citește și: Nicu Popescu: Teritoriul controlat de Guvernul Republicii Moldova poate adera la UE, indiferent de ce se întâmplă în Transnistria! R. Moldova nu trebuie să fie la cheremul lui Putin!

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.