Actualitate Internă

Lovitură pentru gruparea criminală Șor: doi deputați au rămas fără imunitate parlamentară. Acuzațiile ce li se aduc moscoviților Lozovan și Nesterovschi

Lovitură pentru gruparea criminală Șor: doi deputați au rămas fără imunitate parlamentară. Acuzațiile ce li se aduc moscoviților Lozovan și Nesterovschi

Deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au rămas fără imunitate parlamentară, cu votul a 58 de deputați care au dat curs astfel solicitării procurorului general interimar. Ion Munteanu a argumentat, în plenul Parlamentului, că cei doi sunt acuzați, printre altele, că au acceptat finanțare ilegală pentru partidul pe care-l reprezintă („Renaștere”) de la un grup criminal organizat.

În adresa Parlamentului au fost depuse cinci cereri prin care procurorul general interimar a solicitat încuviințarea ridicării imunității parlamentare, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecata penală a deputatului Alexandr Nesterovschi pentru comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege și acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat (infracțiuni prevăzute la art. 324 alin. (3) lit. a), 1813, 1812 alin. (5) din Codul penal) și a deputatei Irina Lozovan, pentru comiterea infracțiunilor de acceptare a finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat și spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari (infracțiuni prevăzute la art. 1812 alin. (5), 243 alin.(3), lit. a) și b) din Codul penal).

Percheziții la deputați și activiștii „Renaștere”: Au fost ridicați zeci de mii de euro, dolari și franci elvețieni

Unele surse media au notat că în această dimineață au avut loc percheziții la domiciliile președintei interimare a formațiunii, Natalia Parasca, la sora lui Nesterovschi, precum și la șeful staff-ului electoral Chișinău și liderii organizațiilor teritoriale Edineț și Glodeni ai partidului.

Nesterovschi a confirmat informațiile despre percheziții, acuzând guvernarea că desfășoară „o campanie represivă” împotriva formațiunii pe care o reprezintă.

„În locul dialogului cu societatea și cu alte formațiuni politice, Maia Sandu a ales calea presiunii, a agresiunii și a persecutării forțelor alternative. Astfel de tactici nu doar că agravează contradicțiile politice interne, dar și destabilizează situația din țară. În loc să lucreze în interesul statului și al societății, câmpul informațional continuă să fie curățit, drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate prin blocarea activității opoziției. Aceasta este o lovitură asupra unei societăți democratice. Nu ne vom lăsa intimidați și nu vom renunța”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Serviciul de Informații și Securitate a venit cu detalii, precizând că, împreună cu Centrul Național Anticorupție, a descins astăzi cu peste 20 de percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți, Sîngerei și Edineț, cât și în 9 automobile., depistând şi ridicând documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă și alte documente. Au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189.200 de lei, 25.415 de euro, 2.430 de dolari și 4.500 de franci elvețieni.

Deocamdată o persoană a fost reținută, fiindu-i imputate infracțiunile de finanțare a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă sau a concurenților electorali din surse interzise de lege și spălare de bani, infracțiuni prevăzute la art. 1813 și 243 din Codul Penal.

Transfugii politici și destabilizatori ai situației din Republica Moldova

În contextul slăbirii Partidului Socialiștilor, cei doi deputați au plecat în martie 2023 de la PSRM și au declarat că susțin „Mișcarea pentru Popor”, o acțiune protestatară creată de Partidul Șor, formațiune prin care Kremlinul a încercat să destabilizeze situația în Republica Moldova. Ulterior, ambii s-au alăturat unei noi formațiuni politice - Renașterea - susținută și promovată de Partidul Șor, declarat între timp interzis printr-o decizie a Curții Constituționale.

Ancorați adânc în agenda Kremlinului din Republica Moldova

Lozovan și Nesterovschi au acces în Parlament pe listele Blocului Electoral al „Comuniștilor și Socialiștilor”. Ambii s-au numărat printre fruntașii Partidului Socialiștilor, Nesterovschi fiind omul principal al socialiștilor din orașul Bălți, iar Lozovan - șefa organizației locale din raionul Ocnița. Vorbitori de rusă, ambii sunt adânc ancorați în politica pro-rusă și agenda de destabilizare a Rusiei din R. Moldova, pledând pentru apropierea de regimul de la Kremlin și pentru declararea limbii ruse ca limbă de stat în Republica Moldova. În aprilie 2023, Lozovan și Nesterovschi au organizat la Chișinău inclusiv proteste împotriva NATO, murdărind cu vopsea roșie, rupând și călcând în picioare drapelul organizației nord-atlantice.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.