Actualitate Internă

Deputatul rusofil Alexandr Nesterovschi, slugoiul pe care condamnatul fugar Ilan Șor l-a pus în vârful schemei ilegale de finanțare a partidulețului moscovit zis ”Renașterea”. Șor i-a achitat un salariu lunar de 5000 de dolari. Culisele infracțiunilor

Deputatul rusofil Alexandr Nesterovschi, slugoiul pe care condamnatul fugar Ilan Șor l-a pus în vârful schemei ilegale de finanțare a partidulețului moscovit zis ”Renașterea”. Șor i-a achitat un salariu lunar de 5000 de dolari. Culisele infracțiunilor

Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost cel pus de fugarul Ilan Șor la cârma schemei ilegale de finanțare a Partidului ”Renaștere”. Potrivit procurorului Anticorupție, Veronica Dragalin, acesta a părăsit PSRM în schimbul unei sume mari de bani. Pe de asupra, lunar, Ilan Șor i-ar achita și un salariu de 5000 de dolari.

Există bănuiala rezonabilă că deputatul Nesterovschi a acceptat o sumă de bani și un salariu de 5 mii de dolari pe lună ca să părăsească fracțiunea din care făcea parte, cu scopul de a forma o nouă fracțiune, care necesită 5 deputați. Avem interceptări, unde el explică faptul că primește salariu de 5 mii de dolari pe lună. Face o deviză de cheltuieli, o trimite lui Ilan Șor, care asigură banii, inclusiv pentru organizații teritoriale, salarii în plic, plăți pentru persoane care vin la proteste” a notat șefa PA, citată de Deschide.md (detalii AICI). 

În cadrul unui live pe Facebook, Dragalin a declarat că Nesterovschi ar fi racolat un fost deputat pentru ca acesta să fie plasat în fruntea unui partid pretins pro-european, dar care să facă jocurile lui Ilan Șor.

Deputatul Nesterovschi a participat, în complicitate cu Ilan Șor, la racolarea unei persoane, care să fie în fruntea unui partid politic, care să fie pro-european, dar parte a planurilor lui Ilan Șor. Persoana a denunțat acest lucru de la început și a cooperat cu organul de urmărire penală.Am documentat cum Nesterovschi a transmis un pachet de hârtie cu 50 de mii de dolari în numerar și 100 de mii de lei acestui fost deputat ca să convingă această persoană să creeze un partid politic, care să execute indicațiile lui Ilan Șor” a subliniat Veronica Dragalin.

Procurorul-șef PA nu a dezvăluit identitatea fostului deputat care a colaborat cu oamenii legii, însă anterior membrii Partidului ALDE au declarat că liderul formațiunii, Arina Spătaru, ar fi cea care a activat sub acoperire și a ajutat SIS și CNA să deconspire schema de finanțare ilegală a Partidului Renaștere.

În urma ridicării imunității parlamentare, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au fost reținuți.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.