Actualitate Internă

Cum își bate joc Ivan Ceban de copiii și părinții din Chișinău. Primarul rusofil a lăsat în paragină zeci de grădinițe municipale, părinții fiind nevoiți să le repare cu banii lor, ceea ce e ilegal în R.Moldova. În loc să repare grădinițe și să deschidă altele noi, Ceban cheltuiește sume astronomice pentru concerte electorale

Cum își bate joc Ivan Ceban de copiii și părinții din Chișinău. Primarul rusofil a lăsat în paragină zeci de grădinițe municipale, părinții fiind nevoiți să le repare cu banii lor, ceea ce e ilegal în R.Moldova. În loc să repare grădinițe și să deschidă altele noi, Ceban cheltuiește sume astronomice pentru concerte electorale

În subordinea Primăriei Chiținău se află peste 130 de grădinițe. Mai mult de jumătate dintre acestea se confruntă cu probleme majore care le pun în pericol funcționarea, aducând prejudicii însemnate atât copiilor cât și familiilor acestora. 

Dincolo de lipsa oricăror modernizări și de absența logisticii corespunzătoare, dincolo de veșnicile probleme generate de asigurarea încălzirii pentru sezonul rece (fiindcă nu toate aceste instituții sunt dotate cu centrale termice), în prezent, zeci de grădinițe se găsesc într-o stare puțin spus jalnică, necesitând reparații ample și urgente (vorbim despre găuri în acoperiș, pereți coșcoviți și șubrezi, grupuri sanitare fără minime condiții ș.a.m.d.). Avertizăm că această stare de lucruri pune în pericol securitatea și sănătatea celor mici.

O altă mare problemă rezidă în lipsa de locuri în grădinițele deja existente, nefiind îndeajuns de multe grupe noi în instituțiile preșcolare.  

Direct răspunzător pentru tot acest dezastru de proporții este primarul rusofil Ion Ceban, în subordinea căruia se află grădinițele despre care vorbim. De-a lungul întregului său mandat, Ceban nu a făcut mai nimic pentru a rezolva numeroasele și grevele probleme, iar dacă a făcut câte ceva minor, pe ici, pe colo, a făcut-o numai și numai în zonele în care e interesat din punct de vedere electoral.

Asta deși, în octombrie 2019, în campania electorală pentru Primăria Chișinăului, Ceban promitea că, dacă va câștiga, va deschide 20 de grădinițe noi și 100 de grupe noi în instituțiile preșcolare. Cu toate acestea, în perioada 2020-2022 de exemplu, au fost deschise numai 53 de grupe noi pentru 1075 de copii. Această problemă e din ce în ce mai mare și mai stringentă de la an la an, ceea ce înseamnă că multe familii tinere nu au unde să-și ducă copiii la grădinițe municipale pentru că primarul nu a deschis suficiente grupe noi. E indubitabil că managementul defectuos reprezintă o dominantă a mandatului exercitat de Ceban.  

Mai mult de atât, după mai bine de doi ani de mandat, din cele 20 de noi grădinițe promise în 2019, Ceban a dat în exploatare numai 3, fapt ce spune foarte multe despre populismul și minciunile acestui rusofil. Toate cifrele îl indică drept responsabil pentru starea de lucruri. 

”Primăria, împreună cu consilierii municipali afiliați lui Ceban sunt în cârdășie cu mafia imobiliară și au permis construcția de complexe locative cu mii de apartamente, dar fără să asigure o infrastructură socială cu grădinițe, școli, terenuri de joacă și spații de agreement”, au acuzat reprezentanții PAS la vremea respectivă (detalii AICI).

Să nu uităm că, tot în programul său electoral, Ceban a promis că se va implica personal pentru a implementa un proiect menit să asigure ”alimentarea calitativă” a copiilor în instituțiile de învățământ preșcolare și școlare. E adevărat, rusofilul s-a implicat, însă urmările s-au dovedit a fi de-a dreptul dezastruoase. Este de ajuns să amintim cazul terciului cu viermi servit, în noiembrie 2021, într-o grădiniță din Chișinău (detalii AICI), dar astfel de situații s-au tot întâmplat.    

În noiembrie 2022, Dumitru Ivanov (consilier municipal PAS) lansa următoarele acuzații împotriva lui Ceban (detalii AICI): 

„În acești 3 ani de mântuială, copiii din grădinițele municipiului Chișinău în continuare sunt hrăniți cu alimente de calitate proastă, iar în direcțiile Primăriei a înflorit corupția. Recent, ANSA a depistat pește congelat cu paraziți, iar în ultimii 3 ani au fost mai multe cazuri de intoxicație. Probabil că mulți dintre dumneavoastră vă amintiți despre acele imagini scârboase apărute în mediul online când copiilor dintr-o grădiniță municipală le era pusă în aceeași farfurie terciul, supa și salata. 

Mai mult, CNA l-a arestat pe șeful combinatului școlăresc din sectorul Botanica, ‹Bucuria EL›, care truca contracte de achiziție a produselor alimentare și primea comision de circa 25%. Cu alte cuvinte, fura din mâncarea copiilor pentru a-și face bani. 

În concluzie, ce avem în municipiul Chișinău pe domeniul familiilor și al copiilor? 3 ani de mântuială în alimentația copiilor din instituțiile preșcolare, pentru că s-a furat din mâncarea copiilor de la grădinițe și școli. Criză de locuri în grădinițe, pentru că apar blocuri de locuit, iar grădinițele întârzie să apară. Promisiunile lui Ceban din campania electorală în realitate s-a adeverit că au fost niște minciuni ordinare”.

La toate acestea mai adăugăm și faptul că, în timp ce își bate joc de copiii și de părinții din Chișinău, Ceban a irosit sume astronomice (bani publici!) pentru organizarea de concerte și evenimente electorale. 

(Sursa foto: Gazeta de Chișinău)

Cine plătește pentru reparațiile din grădinițele și școlile municipale 

Starea deplorabilă a grădinițelor și a școlilor municipale nu-i lasă impasibili pe părinți, aceștia obișnuind să adune bani pentru reparațiile clădirilor în care își aduc zilnic copiii. Despre această problemă nu se prea vorbește public întrucât, potrivit unei prevederi a Codului contravențional al Republicii Moldova, persoanele care colectează taxe informale în grădinițe, școli și alte instituții de învățământ sunt pasibile de amenzi de la 2500 la 5000 lei sau sunt sancționate cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 40 de ore. 

În vara anului trecut, o serie de părinți au rupt tăcerea, la adăpostul anonimatului, dezvăluind adevăratele date ale problemei pentru Gazeta de Chișinău (detalii AICI).

”Am doi copii, unul la grădiniță, altul la liceu. În fiecare lună, pentru ambii achit fundații – 150 de lei dau la grădiniță și 200 de lei dau la liceu. Și la sfârșit de an adunăm bani pentru reparații pentru că nu sunt bani pentru astfel de lucrări”, a dezvăluit o mamă din Chișinău. 

Unii părinți susțin că au adunat și câte 1500 de lei pentru reparații și mobilier:

”Am făcut reparații încă de la început și am procurat tot mobilierul. Câte 1500 de lei am adunat de la fiecare familie. Doar mobila ne-a costat 40.000 de lei”, a precizat un tată. 

La urma urmei, chiar nu e un secret că, de ani și ani, grădinițele, școlile și liceele municipale colectează taxe ilegale care sunt adunate lunar sau anual, fie de la părinți, fie de la angajații instituțiilor, uneori aceste fonduri fiind depozitate pe conturi bancare deschise de către asociații obștești.

Având în vedere importantul context electoral, chișinăuienii ar trebui să-l taxeze usturător pe dezastruosul rusofil și românofob Ivan Ceban, care candidează, la comanda Kremlinului, pentru un nou mandat la Primăria Chișinăului, după ce a paralizat-o și a înglodat-o în datorii (detalii AICI  și AICI).  

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.