Actualitate Internă

În sfârșit! Parlamentul European a recunoscut Mitropolia Basarabiei ca „victimă a represiunii sovietice”

În sfârșit! Parlamentul European a recunoscut Mitropolia Basarabiei ca „victimă a represiunii sovietice”

Parlamentul European (PE) a recunoscut Mitropolia Basarabiei ca „victimă a represiunii sovietice”. Prevederea a fost oficializată printr-o rezoluție prin care europarlamentarii cer Consiliului Uniunii Europene să aprobe inițierea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, votată joi.

Citește și: Sluga lui Putin și Kirill, episcopul moldovenist Marchel, se arată deranjat de activitatea Mitropoliei Basarabiei la Bălți

„Parlamentul European ia act de faptul că Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei, abolită de autorităţile sovietice în semn de răzbunare, a fost recunoscută oficial în 2002, în urma unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului; recunoaşte Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei ca victimă a represiunii sovietice” - se arată într-un comunicat al PE.

Statutul Mitropoliei Basarabiei stipulează Republica Moldova ca teritoriul său canonic. Ea a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de Mitropolie. Decizia înfiinţării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923.

În perioada ocupaţiei sovietice și până în 1992, Mitropolia Basarabiei şi-a încetat activitatea, fiind înlocuită cu structură necanonică – Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii.

De altfel, Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică Patriarhiei Ruse. 

Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul Republicii Moldova abia la 30 iulie 2002, după ani de prigoană din partea autorităţilor şi a clericilor din jurisdicţia Patriarhie Ruse.

Vezi și: Mitropolia Basarabiei își cheamă clericii Acasă. Aproximativ 40 de preoți au părăsit ”mitropolia” KGB-istului Cantarean, revenind în sânul Bisericii Ortodoxe Române

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.