Moscova a reclamat R. Moldova la ONU și a amenințat cu măsuri de o duritate „extremă” ca urmare a unei acțiuni fără precedent întreprinse de autoritățile de la Chișinău, cu câteva zile înaintea alegerilor locale din 5 noiembrie, într-o încercare disperată de a bloca intruziunea rusească în apropiatul scrutin.
Este vorba despre blocarea a aproximativ 31 de siteuri rusești active (dintre care 21 administrate direct din Rusia) pe teritoriul R. Moldova și suspendarea licenței de emisie pentru șase posturi de televiziune afiliate unor oligarhi fugari, pe motiv că ar sprijini amestecul Federației Ruse în rezultatele scrutinului. PODUL a scris AICI.
Radio Europa Liberă Moldova scrie că Moscova vrea să pedepsească „cenzura mediatică” de la Chișinău prin retragerea acreditărilor de presă acordate jurnaliștilor moldoveni.
Propunerea a fost formulată de nimeni altul decât cel mai cunoscut propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov, care este și președintele Uniunii jurnaliștilor din Federația Rusă.
Pe lista jurnaliștilor străini acreditați în Federația Rusă, publicată pe site-ul Ministerului rus de Externe și actualizată la 1 octombrie, nu se regăsește nici un jurnalist moldovean, arată însă Radio Europa Liberă
De asemenea, Igor Zaharov, consilierul șefului diplomației moldovene, a precizat că, din datele deținute de Ministerul de Externe de la Chișinău, R. Moldova nu are jurnaliști acreditați în statul rus.
Soloviov a acuzat autorităților moldovene de „politică rusofobă” și că ar fi „restricționat drastic activitatea presei ruse”, încălcând normele libertății de exprimare.
Federația Internațională a Jurnaliștilor a suspendat, în februarie 2023, calitatea de membru a asociației din Rusia, pe motiv că a deschis patru filiale în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.
Comisara pentru drepturile omului din Rusia, Tatiana Moskalkova, a făcut apel la raportorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Irene Khan, responsabilă de libertatea de exprimare și la reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro.
Moskalkova a solicitat celor două organizații să „exercite influență pentru a împiedica politicile de cenzură a mass-media” din R. Moldova.
În timp ce politicieni și oficiali ruși acuză autoritățile moldovene de cenzură, cel mai recent raport al organizației Reporteri fără frontiere (RSF) arată că Federația Rusă a coborât în 2023 cu încă nouă locuri în indicele libertății presei și s-a plasat pe locul 164 din 180 de țări. R. Moldova ocupă în același clasament locul 40, mai scrie Radio Europa Liberă.