Actualitate Internă

Propagandistul rus Soloviov vrea să pedepsească R.Moldova pentru blocarea siteurilor rusești, amenințând cu retragerea acreditărilor pentru jurnaliștii moldoveni. Doar că așa ceva nu există: niciun jurnalist moldovean nu este acreditat oficial în Federația Rusă

Propagandistul rus Soloviov vrea să pedepsească R.Moldova pentru blocarea siteurilor rusești, amenințând cu retragerea acreditărilor pentru jurnaliștii moldoveni. Doar că așa ceva nu există: niciun jurnalist moldovean nu este acreditat oficial în Federația Rusă

Moscova a reclamat R. Moldova la ONU și a amenințat cu măsuri de o duritate „extremă” ca urmare a unei acțiuni fără precedent întreprinse de autoritățile de la Chișinău, cu câteva zile înaintea alegerilor locale din 5 noiembrie, într-o încercare disperată de a bloca intruziunea rusească în apropiatul scrutin. 

Este vorba despre blocarea a aproximativ 31 de siteuri rusești active (dintre care 21 administrate direct din Rusia) pe teritoriul R. Moldova și suspendarea licenței de emisie pentru șase posturi de televiziune afiliate unor oligarhi fugari, pe motiv că ar sprijini amestecul Federației Ruse în rezultatele scrutinului. PODUL a scris AICI.

Radio Europa Liberă Moldova scrie că Moscova vrea să pedepsească „cenzura mediatică” de la Chișinău prin retragerea acreditărilor de presă acordate jurnaliștilor moldoveni.

Propunerea a fost formulată de nimeni altul decât cel mai cunoscut propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov, care este și președintele Uniunii jurnaliștilor din Federația Rusă.

Pe lista jurnaliștilor străini acreditați în Federația Rusă, publicată pe site-ul Ministerului rus de Externe și actualizată la 1 octombrie, nu se regăsește nici un jurnalist moldovean, arată însă Radio Europa Liberă

De asemenea, Igor Zaharov, consilierul șefului diplomației moldovene, a precizat că, din datele deținute de Ministerul de Externe de la Chișinău, R. Moldova nu are jurnaliști acreditați în statul rus.

Soloviov a acuzat autorităților moldovene de „politică rusofobă” și că ar fi „restricționat drastic activitatea presei ruse”, încălcând normele libertății de exprimare. 

Federația Internațională a Jurnaliștilor a suspendat, în februarie 2023, calitatea de membru a asociației din Rusia, pe motiv că a deschis patru filiale în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.

Comisara pentru drepturile omului din Rusia, Tatiana Moskalkova, a făcut apel la raportorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Irene Khan, responsabilă de libertatea de exprimare și la reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro.

Moskalkova a solicitat celor două organizații să „exercite influență pentru a împiedica politicile de cenzură a mass-media” din R. Moldova.

În timp ce politicieni și oficiali ruși acuză autoritățile moldovene de cenzură, cel mai recent raport al organizației Reporteri fără frontiere (RSF) arată că Federația Rusă a coborât în 2023 cu încă nouă locuri în indicele libertății presei și s-a plasat pe locul 164 din 180 de țări. R. Moldova ocupă în același clasament locul 40, mai scrie Radio Europa Liberă. 

CITEȘTE ȘI: R. Moldova, în alertă în urma atacurilor rusești de pe frontul războiului informațional. 6 posturi TV și 31 de portaluri web urmează să aibă activitatea sistată la cererea SIS: "Deținem informații operative despre faptul că Federația Rusă influențează alegerile locale"

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.