Actualitate Internă Focus

Spume la Moscova! Maria Zaharova a turbat împotriva Maiei Sandu: „Este o rușine și o amenințare pentru poporul Moldovei!”

Spume la Moscova! Maria Zaharova a turbat împotriva Maiei Sandu: „Este o rușine și o amenințare pentru poporul Moldovei!”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a venit astăzi, 2 noiembrie, cu noi acuzații la adresa Maiei Sandu, pe care a descris-o drept „o rușine pentru țară”, adăugând că este „principala amenințare pentru poporul Moldovei”. Maria Zaharova susține că autoritățile moldovene, prin „exagerarea amenințării rusești”, încearcă să distragă atenția de la propriile eșecuri.

Acuzațiile apar în contextul în care șefa statului a declarat că Rusia încearcă să cumpere alegători înaintea alegerilor locale din Republica Moldova.

În mod nesurprinzător, Zaharova a precizat că guvernarea de la Chișinău „desfășoară reprimări ale oponenților politici și intensificarea orientărilor anti-ruse, după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană”.

Zaharova s-a mai plâns și de faptul că mai mulți observatori ruși la alegerile locale din R. Moldova nu au fost acreditați, la fel și unii angajați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Totuși, oficiala a menționat că Rusia urmărește îndeaproape evoluția alegerilor locale generale din R. Moldova.

Reprezentanta MAE rus a mai afirmat că autoritățile moldovene ar încerca să excludă Rusia din negocierile privind reglementarea transnistreană: „Sandu face exact ce vor de la ea: creează haos în spațiul post-sovietic. Integrarea europeană a republicii în sine, potrivit lui Sandu, este posibilă fără Transnistria, adică, pe alocuri, în afara cadrului integrității teritoriale a țării. Așa ceva a ajuns să spună”.

Vezi și: Maia Sandu: „Federația Rusă nu poate intra astăzi în Republica Moldova cu tancul și încearcă să intre cu sacoșele de bani murdari!”. Alegerile locale din 5 noiembrie, sub ofensiva hibridă a Kremlinului. La cât se ridică cuantumul finanțărilor ilegale ale candidaților pro-ruși depistate de autoritățile de la Chișinău în ultimele două luni

Amintim că Rusia, prin forțele politice locale susținute de aceasta în Republica Moldova, încearcă să influențeze rezultatul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Potrivit procurorilor, care au efectuat mai multe percheziții la activiști ai Partidelor „Șansa” și „Renaștere”, formațiuni clone derivate din fostul Partid Șor (declarat recent neconstituțional) au fost puse pe roate scheme de corupere a alegătorilor din cel puțin câteva zeci de localități.

Pe lângă bani murdari și tentative de corupere politică și electorală, Rusia acționează mediatic printr-o mulțime de site-uri și posturi TV care transmit falsurile, manipulările și narativele regimului de la Kremlin. Acum câteva zile, șase posturi TV din Republica Moldova s-au ales cu licențele de emisie suspendate prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Totodată, 31 de site-uri care dezinformau au fost blocate.

Citește și: Gruparea criminală Șor, susținută și finanțată de Rusia, a racolat deputați pentru a corupe primari cu milioane de lei și zeci de mii de dolari. Detalii de la procurori

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.