Actualitate Internă Focus

Premierul Dorin Recean, apel către moldoveni înainte de alegerile din 5 noiembrie: "Să distingem între pro-europenii autentici și cei deghizați!"

Premierul Dorin Recean, apel către moldoveni înainte de alegerile din 5 noiembrie: "Să distingem între pro-europenii autentici și cei deghizați!"

„Parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil. La câtă deschidere vedem pentru președinta Maia Sandu în orice capitală europeană, am încrederea că vom face parte din marea familie europeană”. Declarația îi aparține prim-ministrului Dorin Recean și a fost făcută vineri în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la Moldova 1.

„Asta înseamnă că noi, Guvernul, dar și societatea în ansamblu, ne vom face temele pentru acasă și cu această deschidere vom ajunge la destinația finală”, a continuat oficialul.

Recean a vorbit despre importanța de a distinge pro-europenii autentici de cei „deghizați și cei care au fost împotriva UE, care au avut aceste relații cu Partidul comuniștilor, cu Partidul Socialiștilor, care au votat împotriva Acordului de Asociere, s-au expus public împotriva UE, nu au condamnat războiul, nu au condamnat atacurile hibride ale Rusiei împotriva Republicii Moldova. Toți acești actori politici nu sunt pro-europeni”.

„Planul Kremlinului pentru R. Moldova, prin intermediul acestor partide și grupări criminale ruse, este să divizeze țara și să inducă probleme de securitate”

„Noi știm care este visul Rusiei pentru Moldova - noi îl vedem în țara vecină, Ucraina. Planul Kremlinului pentru Republica Moldova, prin intermediul acestor partide și grupări criminale ruse, este să divizeze țara și să inducă probleme de securitate. Noi am fost obligați astăzi să intervenim la timp ca să-l oprim.

Să ne aducem aminte imaginea de ansamblu - acum 2 ani în urmă au început cu sutele de alerte cu bombă false ca să sperie oamenii, să inducă anxietate, după care au organizat proteste plătite, au organizat echipe de intervenție antrenate de criminali ca Wagner, au urmat atacuri cibernetice, iar în ultimele luni au folosit tactica subversivă de a cumpăra voturi. Forțele ostile au încercat masiv să ne corupă întreg sistemul electoral. Cei care merg azi prin sate cu bani, mâine vor umbla cu bombe”, a mai spus șeful Guvernului.

Acesta s-a referit și la suspendarea licențelor a șase posturi TV, prin decizia Comisiei Situații Excepționale, dar și blocarea a zeci de site-uri care dezinformau.

„Și eu, și dumneavoastră (adresându-se moderatorului), vrem același lucru - vrem o presă liberă, o presă care poate să se dezvolte. Dar ce am urmărit noi - aceeași grupare criminală care utilizează mai multe instrumente, aparent democratice, le exploatează în interesele grupării criminale conduse de la Kremlin. Banii grupărilor criminale Șor și Plahotniuc au fost folosiți pentru a vicia posturile respective mass-media.

Invit toată lumea să privească în context aceste decizii, fiind parte a atacului hibrid la care suntem expuși. Este vorba de un război, care are mai multe componente. Rusia nu poate veni cu tancuri. Rusia vine cu grupări criminale, cu bani murdari și iliciți. Atacă presa liberă, atacă procesul electoral. Este absolut normal că societatea civilă solicită decidenților mai multă informație și noi o vom oferi”, a declarat Recean.

„Vreau să rog pe fiecare cetățean al Republicii Moldova de orice vârstă pe 5 noiembrie să mergem cu toții la vot!  Este important să înțelegem că aceste alegeri nu sunt doar despre primăriile sau localitățile noastre. 

În acest vot din 5 noiembrie trebuie să ne exprimăm și opțiunea noastră pro-europeană. Beneficiem de o deschidere fără precedent. Avem oportunitatea să construim Europa acasă”, a adăugat premierul.

Vezi și: VIDEO. Adresarea Maiei Sandu în contextul alegerilor de duminică: Avem șansa să devenim membri ai UE datorită votului vostru. Să clădim Moldova europeană de mâine

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.