Actualitate Internă Focus

Alegeri Republica Moldova. Basarabenii își aleg azi primarii și consilierii locali

Alegeri Republica Moldova. Basarabenii își aleg azi primarii și consilierii locali

Cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne, pentru a alege, pentru un mandat de patru ani, primarii şi consilierii locali. 

Alegerile au loc pe teritoriul întregii Republici Moldova, cu excepţia localităţilor din stânga Nistrului, care formează aşa-zisa republică separatistă Transnistria.Electoratul va trebui să desemneze, prin vot, cei 898 de primari, inclusiv din municipiul Chişinău, precum şi cei 11.058 de consilieri locali, din raioane, municipii, oraşe, comune şi sate. 

Pe liste sunt candidaţi din partea a 35 de partide politice dar şi independenţi. Pentru cele 898 de primării din ţară au fost depuse peste 3.200 de candidaturi, dintre care 28 pentru Primăria municipiului Chişinău şi 15 în municipiul Bălţi.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, pentru Primăria capitalei Republicii Moldova s-au înscris 28 de candidaţi. În comparație, în 2019 în cursa electorală au s-au implicat 18 candidați, la alegerile din 2015 – 17 candidaţi, iar în 2011 doar 13 candidaţi. Din cei 28 de candidaţi la alegerile de duminică, doar 27 dintre aceştia au şansa de a fi aleşi. Candidatura Cristinei Vulpe, din partea Partidului Politic „Şansă”, a fost anulată, cu două zile înainte de alegeri, prin decizia CSE. Candidații pentru Primăria Municipiului Chișinău sunt: 

Vasile Costiuc – Partidul politic „Democraţia Acasă”

Ruslan Codreanu – Blocul Electoral „Ruslan Codreanu”

Constantin Butucel – Partidul politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”

Ion Ştefăniţă – Partidul politic „Mişcarea Respect Moldova”

Diana Caraman – Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Lilian Carp – Partidul politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate”

Anatol Usatîi – Partidul politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”

Vadim Brînzaniuc – Partidul politic „Partidul Social Democrat European”

Ion Bulgac – Partidul politic „Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare”

Adrian Albu – Partidul politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”

Mihail Poleanschi – Partidul politic „Partidul Acţiunii Comune – Congresul Civic”

Victor Chironda – Partidul politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”

Oleg Burlacu – Partidul Liberal Democrat din Moldova

Vasile Bolea – Partid politic „Partidul Renaştere”

Roman Mihaeş – Partidul Naţional Liberal

Ion Ceban – Partidul politic „Mişcarea Alternativa Naţională”

Dragoş Galbur – Partidul politic „Partidul Naţional Moldovenesc”

Alla Popova – Partidul „Patrioţii Moldovei”

Anatolie Prohniţchi – Partidul politic „Partidul Verde Ecologist”

Andrei Donică – Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa”

Ion Purice – Partidul Liberal

Ruslan Popa – Partidul politic „Noua Opţiune Istorică”

Ştefan Urîtu – Partidul politic „Voinţa Poporului”

Andrei Munteanu – Partidul politic „NOI”

Arina Spataru – Partidul politic „Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa”

Ştefan Gligor – Partidul politic „Partidul Schimbării”

Tatiana Platon – Partidul politic „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”

În afară de cele 35 de partide, mai înregistrase candidaţi şi un alt partid, 'Şansă', care însă a fost scos din cursă, după ce Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova decis, vineri, anularea candidaturilor înregistrate pe motiv că această formaţiune politică a fost asimilată unei grupări de criminalitate organizată. 

Partidul "Şansă" înregistrase pentru alegerile locale de duminică 652 candidaţi la funcţia de primar în oraşe şi sate şi peste 9.000 de candidaţi la funcţia de consilier la diferite niveluri.Numărul total de alegători incluşi în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3.300.805 persoane. 

Pentru a fi validate, la aceste alegeri locale trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale din fiecare circumscripţie. Secţiile de votare, în număr de 1.958, vor fi deschise între orele 7.00 - 21.00.

Lupta pentru fotoliile de primar ar putea beneficia de un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, între candidaţii plasaţi pe primele două locuri, în cazul în care niciun candidat nu obţine o majoritate simplă în primul tur.Alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 reprezintă cel de-al optulea scrutin de acest tip de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.