Actualitate Internă Focus

Enoriașii i-au dat un ultimatum unui preot moldovean să se disocieze de Biserica de la Moscova: „Voi sunteți cu războiul. O să-ți iei tălpășița din sat și o să aducem alt preot!”. Cum a trecut părintele din Cimișeni la Mitropolia Basarabiei, sub presiunea sătenilor care nu voiau să se împărtășească „la Biserica lui Kirill”

Enoriașii i-au dat un ultimatum unui preot moldovean să se disocieze de Biserica de la Moscova: „Voi sunteți cu războiul. O să-ți iei tălpășița din sat și o să aducem alt preot!”. Cum a trecut părintele din Cimișeni la Mitropolia Basarabiei, sub presiunea sătenilor care nu voiau să se împărtășească „la Biserica lui Kirill”

Părintele Ioan Solonaru, paroh al Bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena” din satul Cimișeni, raionul Criuleni, se numără printre preoții care au trecut de la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române. Slujitorul bisericii a povestit, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, că principalul motiv pentru care Biserica sa s-a lepădat de Patriarhia Rusă a fost nemulțumirea localnicilor, care nu voiau să se împărtășească și să aibă de-a face cu o Biserică care susține războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina.

„Principalul motiv desigur că a fost războiul din Ucraina. Vreau să vă zic că în anii 89, o parte mare din cetățenii din satul Cimișeni luau parte la cenaclul Mateevici. Mulți au făcut parte din Frontul Popular și mulți aveau ideea de Unire a Basarabiei cu Patria Mamă.

După ce am venit eu aici, în 98, au fost încercări de a trece. Eu, într-o oarecare formă, m-am opus. Nu era toată lumea de acord cu acest lucru, dar războiul din Ucraina a intensificat această procedură”, a declarat părintele.

„Prin satul nostru au trecut peste 2.000 de refugiați din Ucraina, și acești refugiați erau plasați la o tabără a cultului baptist din marginea satului. A fost necesar ca noi să-i susținem cumva pe acești oameni. Eu personal am ajutat cu ce am putut, pe urmă m-am adresat la organizația din Chișinău, de unde am adus lenjerie de corp, de pat, produse alimentare, igienice, am avut grijă de aceste lucruri.

Dar când am ajuns în Postul Mare, atunci o parte dintre creștini nu veneau să se împărtășească de la Biserică. Și atunci am întrebat care e motivul, și motivul a fost spus direct în față: „părinte, noi nu vrem să ne împărtășim la Biserica lui Kirill”. Eu vorbesc așa cum au spus oamenii. Am încercat să-i conving că nu e Biserica lui Kirill, dar a lui Hristos. „Oricum, dumitale și Vladimir al dumitale, șamd, voi sunteți cu Kirill, cu războiul, sunteți de acord cu războiul, acolo unde se omoară copii, bătrâni, tineri șamd”, spuneau oamenii”, a mărturisit preotul Ioan Solonaru.

Avertizarea enoriașilor pentru preot: „E posibil să-ți iei tălpășita din sat, noi o să aducem altul”

„Acesta a fost motivul ca noi să trecem, pentru că eu deja pierdeam enoriașii. În sat era problemă din cauza războiului. Și făcând un sondaj în sat cu mai mulți oameni, toți au hotărât ca noi să trecem. Despre acest lucru, la o adunare, am vorbit la Mitropolie, am preîntâmpinat pe Mitropolitul Vladimir, și ulterior am făcut acest pas.

Nu am putut să mă opun oamenilor, fiindcă am 25 de ani de când trăiesc aici. Împreună am făcut reparație la Biserica, am făcut multe lucruri la biserică, și era imposibil. După cum îmi spunea cineva, chiar m-a preîntâmpinat, că dacă dumitale o să mai fii la Mitropolia Moldovei, e posibil să-ți iei tălpășita din sat, noi o să aducem alt preot. N-am putut altfel, nu era posibil”, a adăugat părintele de la Cimișeni.

Declarațiile preotului Ioan Solonaru pot fi ascultate chiar în debutul emisiunii:


De altfel, decizia preotului Ioan Solonaru a determinat Mitropolia Moldovei să-l elibereze „din funcția de paroh al bisericii păstorite” și să-l oprească „de a oficia cele sfinte începând cu data de 22 august 2023, până la aducerea pocăinței depline în fața ierarhului și revenirea în clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, a confirmat tendința din ultimii doi ani, declanșată de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, de trecere a preoților de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

„Acum avem mai multe cereri depuse și dosare la ASP, care finalizate, care în curs de finalizare. Preotul nu ia această decizie singur, ci împreună cu comunitatea religioasă pe care o păstorește. Oamenii simt că trebuie să fie sub Patriarhia Română. Simt românește, gândesc românește, automat din punct de vedere spiritual vor să fie sub Biserica Ortodoxă Română”, a spus Constantin Olariu, prezent la aceeași emisiune.

Vezi și: „Momeală aruncată pentru naivi!”. Mitropolia Basarabiei acuză un plan ascuns în cazul inițiativei preotului Borșevschi de a crea o entitate separată în cadrul BOR, care să fie condusă tot de Vladimir: „Nu poți ajunge la Patriarhia Română, neglijând Mitropolia Basarabiei! Mai aveți puțintică răbdărică și veți înțelege că mămăliga cu miros de fripturică ascunde un cârlig ascuțit și veninos!”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.