Monday, May 13, 2024
Actualitate Internă Focus

Rusia intensifică războiul psihologic împotriva cetățenilor R.Moldova! Cu ajutorul deputatului socialist Bogdan Țîrdea, Moscova a demarat o campanie de intoxicare prin care vrea să-i sperie pe chișinăuieni că vor avea loc o serie de atacuri în școli

Rusia intensifică războiul psihologic împotriva cetățenilor R.Moldova! Cu ajutorul deputatului socialist Bogdan Țîrdea, Moscova a demarat o campanie de intoxicare prin care vrea să-i sperie pe chișinăuieni că vor avea loc o serie de atacuri în școli

Mai multe mesaje cu dezinformări privind posibile atentate care se pregătesc în școlile din Chișinău au fost lansate, la finalul săptămânii trecute, pe cel puțin trei canale de Telegram. Unul dintre canale este al deputatului socialist Bogdan Țîrdea. Mesajele aveau scopul de a crea panică în societate, iar autoritățile au transmis că aceleași dezinformări au apărut anterior pe rețelele sociale din Federația Rusă. Anunțurile false au adunat, în total, zeci de mii de afișări, sute de reacții și cel puțin câteva zeci de comentarii de la utilizatorii rețelei sociale - relatează Stopfals.md.

„O persoană anonimă, probabil un elev, a promis că va începe să împuște într-una din școlile din Chișinău în această luni”, se arată într-un mesaj în limba rusă postat pe canalul de Telegram „Бельцы 24”. Mesajele de acest fel au fost postate în limbile română și rusă. „Așteaptă, în curând vă vom elibera sufletele păcătoase!”, se arată într-un alt mesaj în care un tânăr ține un pistol în mână.

Înainte de a ajunge pe canalul „Бельцы 24” și cel al deputatului Bogdan Țîrdea, mesajele au apărut pentru prima dată pe canalul „Кишинев game”, care a fost șters la scurt timp. Ulterior, canalul cu pricina a apărut din nou și a început să publice mesaje similare.

Sursa citată precizează că socialistul Țîrdea distribuie periodic falsuri pe canalul său de Telegram. Mesajele deputatului au fost disecate într-o serie de articole de tip fact-checking (aici, aici, aici și aici).

Reacția autorităților

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Poliția au intervenit cu îndemnuri la păstrarea calmului, afirmând că „mai multe informații false au fost distribuite pe un canal de Telegram anonim, unde au fost plasate amenințări cu atacuri armate la adresa mai multor instituții de învățământ din capitală”. Ambele instituții au calificat aceste acțiuni drept „un atac hibrid, menit să debusoleze cetățenii și să creeze panică în societate”. De asemenea, SIS a precizat că „fotografiile și materialele distribuite în spațiul informațional nu sunt actuale și au fost preluate de pe rețele sociale rusești”. Cei care au publicat mesajele pe canalele de Telegram au lansat și un ghid care oferea instrucţiuni abonaților despre organizarea atacului asupra unei şcoli.

Şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Arcadie Catlabuga, a declarat că toate înregistrările și fotografiile au fost preluate din alte reţele care au fost anterior răspândite pe teritoriul Federaţiei Ruse. „Anumite imagini cu arme care sunt demonstrate acolo… sunt arme pneumatice sau arme jucării. Da, avem indicii că autorii acestei postări, persoanele care au creat canalul de Telegram s-ar afla în Federaţia Rusă, dar iarăşi, sunt nişte presupuneri, nu avem probe”.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a dat asigurări că activitatea școlară nu este perturbată și că procesul educațional se desfășoară în parametrii normali, după mesajele false privind posibile atacuri sau atentate în școlile din Chișinău. „Îndemnăm părinții, cadrele didactice și elevii să își păstreze calmul și vigilența și să nu admită periclitarea procesului de studii”, menționează MEC. De asemenea, astfel de dezinformări au continuat pe Telegram, printre acestea fiind și mesaje anonime care anunțau atacuri la mai multe licee din Chișinău, în special cu predare în limba rusă.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.