Actualitate Internă

Chișinăul trebuie să achite o sumă uriașă pentru a se putea retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI

Chișinăul trebuie să achite o sumă uriașă pentru a se putea retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI

Republica Moldova urmează să părăsească Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente (CSI) în data de 8 februarie, dar pentru a definitiva procedura trebuie să achite o datorie la cotizaţia de membru de circa 6,5 milioane de lei moldoveneşti (341.225 de dolari).

Un proiect de hotărâre privind achitarea din bugetul de stat pe anul 2024 a cotelor de membru şi a datoriilor Republicii Moldova faţă de organizaţiile internaţionale a fost elaborat de Ministerul Finanţelor de la Chişinău şi propus spre consultare publică.

În total, pentru achitarea cotelor de membru şi datoriilor la organizaţiile internaţionale, în Bugetul de stat a fost prevăzută suma de 56,5 milioane lei (moldoveneşti). Din suma respectivă, 9,5 milioane lei vor fi alocaţi pentru achitarea cotizaţiei de membru la Consiliul Europei, în timp ce pentru Organizaţia Naţiunilor Unite au fost prevăzuţi puţin peste 4,5 milioane lei, conform mediilor citate.

Datoria Republicii Moldova faţă de Adunarea Interparlamentară a CSI este de aproximativ 6.459.392 lei (341.225 dolari).

"Evidenţiem că achitarea datoriei faţă de Adunarea Interparlamentară a CSI este condiţionată de termenul limită (08.02.2024) pentru finalizarea procesului de denunţare a calităţii de membru a Republicii Moldovei", se precizează în documentul Ministerului Finanţelor de la Chişinău.

Republica Moldova are statut de membru în 59 de organizaţii internaţionale şi regionale, dintre care cinci organizaţii parlamentare şi 54 organizaţii internaţionale.

Pe 20 iunie 2023, Parlamentul de la Chișinău a aprobat proiectul de denunțare a Convenției privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Speakerul Igor Grosu a propus retragerea din Convenția privind Adunarea Interparlamentară CSI, „întrucât politicile, scopurile și deciziile actuale ale Adunării Interparlamentare CSI nu mai corespund scopurilor și politicilor Republicii Moldova”. Potrivit parlamentarului, un alt motiv este declarația fermă a țării noastre de a urma traseul european.

Tiranul de la Kremlin, Vladimir Putin, a tratat cu detașare intenția Moldovei, arătând că prezența acesteia în CSI nu are valoare nici pentru Comunitate, nici pentru Rusia. „Lasă-i să facă ce vor. Pentru noi, prezența acestei țări în CSI nu este de mare valoare. Dar suntem pregătiți, nu renunțăm, nu alungăm pe nimeni. Dacă ei vor să muncească, noi suntem fericiți. Dacă ei nu vor, este alegerea lor”, a spus Putin.

Președinta Consiliului Federației Ruse Valentina Matvienko a declarat că Moldova nu va mai fi membră a Adunării Interparlamentare CSI din 8 februarie 2024.

Surse: newsmaker.md, agerpres.ro

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.