Actualitate Internă Focus

VIDEO. Igor Grosu despre congresul separatiștilor de la Tiraspol: „Un eveniment propagandistic, pus la cale de Kremlin” / „Vor spune cât de mult îl iubesc pe Țar și poate, pe lângă gazul pe care-l consumă pe gratis, ceva o să le mai pice”

VIDEO. Igor Grosu despre congresul separatiștilor de la Tiraspol: „Un eveniment propagandistic, pus la cale de Kremlin” /  „Vor spune cât de mult îl iubesc pe Țar și poate, pe lângă gazul pe care-l consumă pe gratis, ceva o să le mai pice”

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a făcut, luni, un apel la calm afirmând că, în contextul așa zisului Congres al deputaților din regiunea transnistreană, care va începe miercuri, la Tiraspol, nu există pericole reale de escaladare sau destabilizare în așa-zisa Transnistria.

Igor Grosu spune că prin diseminarea informațiilor privind o eventuală solicitare de acceptare a regiunii în componența Rusiei, separatiștii doresc să inducă o stare de panică în societate, scrie agenția IPN.

 

 

 

 

 

 

.„Nu există niciun pericol de escaladare sau destabilizare a situației. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui eveniment de la Tiraspol, eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare, urmărim foarte atent. Va fi un eveniment propagandistic în timpul căruia cei de la Tiraspol vor spune cât de mult îl iubesc pe Țar și poate, pe lângă gazul pe care-l consumă pe gratis, ceva o să le mai pice. Chemăm oamenii la calm, dacă va fi nevoie, vom interveni și vom comunica cetățenilor”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune.

Și Kirilo Budanov, șeful spionajului militar din Ucraina, a precizat, recent, că așa-zisa Transnistria nu va cere anexarea la Rusia, cum se zvonise că se va întâmpla la apropiatul Congres al deputaților din stânga Nistrului. Podul.md a scris AICI!

Retorica privind o eventuală solicitare a Tiraspolului de acceptare a regiunii în componența Federației Ruse are loc după ce liderii separatiști au acuzat în repetate rânduri Chișinăul de presiuni economice. Acuzațiile au loc în contextul intrării în vigoare a prevederilor noului Cod Vamal, care obligă agenții economici din regiune să achite taxe în bugetul de stat.

„Aceste modificări au fost operate încă în vara anului 2023, ele erau cunoscute. Agenții economici din stânga Nistrului cunoșteau foarte bine noile prevederi. S-au conformat în totalitate noilor reguli generale de import-export. Toți agenții economici, de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost puși în condiții egale. Este o decizie asumată. Mesajul nostru pentru cei din stânga Nistrului este că încet-încet trebuie să respecte legile Republicii Moldova, să activeze după reguli unice, corecte, să plătească taxe și, nu în ultimul rând, să beneficieze de toate acordurile internaționale, inclusiv de Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova cu Uniune Europeană. Agenții economici din stânga Nistrului deja beneficiază de Acordul de Liber Schimb, dar propaganda de acolo nu spune deliberat acest lucru”, a mai spus președintele Parlamentului.


 

Așa-zisul Congres al deputați de toate nivelurile din regiunea transnistreană va fi organizat miercuri, 28 februarie, ora 11, în incinta „Palatului Republicii” de la Tiraspol, mai informează IPN.

CITEȘTE ȘI: Kirilo Budanov, șeful spionajului militar din Ucraina, spune că așa-zisa Transnistria nu va cere anexarea la Rusia, cum se zvonise că se va întâmpla la apropiatul Congres al deputaților din stânga Nistrului

Liderul separatist de la Tiraspol ar urma să ceară, luna aceasta, „alipirea” așa-zisei Transnistria la Federația Rusă, într-un Congres al deputaților. Un opozant transnistrean dezvăluie planul lui Putin și Krasnoselski

Ce spune ambasadorul Ucrainei la Chișinău despre zvonurile privind posibila „aderare” a regiunii transnistrene la Rusia? „Propunerea noastră rămâne în vigoare”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.