Actualitate Internă Focus

Kievul atrage atenția că FSB-ul rusesc recrutează ucraineni ajunși în așa-zisa Transnistria

Kievul atrage atenția că FSB-ul rusesc recrutează ucraineni ajunși în așa-zisa Transnistria

Serviciile speciale ale Rusiei, mai ales FSB, încearcă să-i racoleze pe cetățenii ucraineni care trec ilegal granița moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean. În zona separatistă ei devin potențiale ținte ale serviciilor secrete rusești, scrie gordonua.com, citând Centrul (ucrainean) pentru Rezistență Națională (CRN).

„Cetățenii Ucrainei care trec ilegal granița cu „republica moldovenească nistreană” sunt racolați de reprezentanții FSB al Federației Ruse. De la aceștia se solicită informații despre unitățile militare ucrainene și capacitățile de apărare a graniței pe tronsonului transnistrean a frontierei moldo-ucrainene”, scrie agenția IPN din R.Moldova, precizând că avertismentul aparține CRN.

De asemenea, aceștia sunt convinși să lucreze ca independenți și informatori în mod permanent, în caz contrar fiind amenințați că vor fi returnați Ucrainei.

„Astfel de acțiuni ostile demonstrează încă o dată că așa-zisa Transnistria nu este un teritoriu independent, așa cum pretinde, ci unul ocupat de Federația Rusă căreia i se și subordonează. Îi îndemnăm pe ucraineni să nu viziteze "republica", indiferent de legalitatea căii de acces”, mai precizează avertismentul CRN. 

În context, media de la Kiev amintește că anul trecut, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut Transnistria drept teritoriu ocupat de Federația Rusă și că Moscova îi determină pe separatiști la escaladarea situației. 

PODUL a scris AICI despre adoptarea la Tiraspolul, în 28 februarie, a unei „Rezoluție” prin care îi cere Federației Ruse „să apere” regiunea separatistă transnistreană de „presiunea tot mai mare din partea Republicii Moldova”. Documentul a fost votat pe parcursul așa-numitului „congres al deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului, convocat la inițiativa liderului separatist, Vadim Krasnoselski. Evenimentul a avut loc în contextul zvonurilor din ultima perioadă potrivit cărora regimul secesionist va cere alipirea regiunii la Rusia.

Într-un comentariu pentru agenția de stat RIA Novosti, Ministerul rus de Externe a declarat că „protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, compatrioților noștri, este una dintre priorități. Toate cererile sunt întotdeauna analizate cu atenție de către departamentele relevante din Rusia”. Detalii AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.