Actualitate Internă Focus

Un avion plin cu oamenii oligarhului Șor, care zbura neautorizat spre Chișinău, a aterizat de urgență la București. În urma unei alerte cu bombă, a fost nevoie de intervenția SRI și a echipajelor antitero

Un avion plin cu oamenii oligarhului Șor, care zbura neautorizat spre Chișinău, a aterizat de urgență la București. În urma unei alerte cu bombă, a fost nevoie de intervenția SRI și a echipajelor antitero

Un avion plin cu membrii grupării politice criminale a lui Ilan Șor, oligarhul fugar finanțat de Kremlin care încearcă să răstoarne guvernarea pro-europeană a R. Moldova, a aterizat vineri pe Aeroportul Henri Coandă din București. Potrivit g4media.ro, un necunoscut a avertizat autoritățile moldovenești despre faptul că avionul companiei FlyOne, care efectua cursa Ereven-Chișinău, este minat. De subliniat este faptul că pasagerii din respectivul avion veneau de fapt de la Moscova, unde a avut loc un congres al blocului șorist „Victorie”, iar în drumul de întoarcere au tranzitat și capitala Armeniei, Erevan. 

La București, ofițerii Serviciului Român de Informații (SRI) au verificat avionul și bagajele pasagerilor, cei mai mulți dintre ei find cetățeni din R. Moldova. La fața locului au intervenit pirotehniștii, echipaje antitero și Poliția, iar alerta s-a dovedit a fi falsă. La bord s-ar fi aflat circa 170 de pasageri, scrie adevarul.ro. Mai multe surse au scris că, din primele informații, la bordul avionului s-a iscat și un scandal, unii călători începând să lanseze amenințări. 

„Aeroportul din Chișinău a refuzat aterizarea unui zbor care venea de la Moscova prin Erevan și care transporta participanți la congresul blocului politic moldovenesc de opoziție „Victorie”. Aeronava a fost redirecționată spre București. De notat că la bord se află peste 200 de persoane”, a anunțat pe Telegram Marina Tauber, mâna dreaptă a oligarhului Ilan Șor.

Alerta cu bombă a fost falsă

Compania FlyOne, care a operat zborul, este fondată de Vladimir Cebotari, un apropiat al oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, fost deputat și ex-ministru al Justiției. Cebotari a declarat pentru realitatea.md că zborul este operat de o companie mongoleză, contractată de FlyOne Armenia, pentru efectuarea unui zbor charter organizat de o companie de turism. Acesta a declarat, ulterior, pentru protv.md, că mai multe persoane au fost reținute pentru clarificări, și a confirmat că alerta cu bomba s-a dovedit a fi falsă. 

„Această cursă era operată la solicitarea unei alte companii de turism și era o cursă neregulată, charter. Din motive care nu sunt clare nici pentru noi, nu dispunem de nicio confirmare documentară, nava a aterizat în București, iar pe aeronavă a fost o alertă falsă privind existența unor substanțe explozibile. La staționare au intervenit serviciile speciale române și ca rezultat, inclusiv la verificarea aeronavei, a bagajelor și pasagerilor, câteva persoane au fost reținute”, a spus Vladimir Cebotari, președintele Consiliului de administrație al FlyOne.

Zborul spre Chișinău nu a fost aprobat

Cu privire la informațiile anularea zborului Chișinău-Erevan-Chișinău, Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a precizat că nu a fost notificată în prealabil despre modificări, motiv pentru care zborul nu a primit aprobarea necesară.

Cale întoarsă la Erevan

În urma verificărilor de la București, avionul de pe cursa charter a trebuit să zboare înapoi în capitala Armeniei. Același Vladimir Cebotari a declarat pentru newsmaker.md că avionul FlyOne se va întoarce înapoi la Erevan, împreună cu pasagerii: „După cum am înțeles, la bord erau persoane suspecte, oameni cu un anumit caracter. În timpul zborului, echipajul a modificat unele date de zbor, a făcut o eroare în documentație”.

Nu este prima dată când au loc incidente pe parcursul unor curse cu pasageri care zboară de la Moscova spre Chișinău. În capitala Rusiei, aceștia participă la evenimente și activități ale blocului politic „Victorie”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor. În unele cazuri, asupra reprezentanților grupării infracționale „Victorie” au fost depistate sume mari de bani pe aeroportul din Chișinău. Detalii AICI și AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.