Declarațiile președintei Maia Sandu privind planurile Rusiei de schimbare a actualei puteri de la Chișinău sunt bazate pe informații sigure, au un suport temeinic real și sunt bine documentate, a opinat analistul politic Ion Tăbârță într-o intervenție la Radio Chișinău.
„Orice cuvânt pronunțat de către șefa statului în spațiul public trebuie, dar și este unul bine cântărit. În mod cert, ceea ce a declarat astăzi doamna președinte are un suport temeinic real. Ea doar a adus anumite lucruri la suprafață, însă la sigur acea bază factologică pe care s-a bazat livrată de către instituțiile specializate din Rep. Moldova din ordinea și securitatea țării este o bază mult mai documentată”, a precizat Ion Tăbârță.
Analistul a subliniat că în contextul actual de securitate ar fi avut loc și schimbarea Guvernului. Aceasta nu a fost o surpriză pentru nimeni, ba chiar o necesitate, pentru că numirea pentru funcția de premier a consilierului pentru securitate Dorin Recean coincide cu amenințările care vin din exterior la adresa Republicii Moldova, a mai spus Ion Tăbârță.
„Pentru a crește eficiența actului guvernării, această schimbare coincide și cu mesajele care devin din ce în ce mai publice privind posibilele pericole la ordinea politică în Rep. Moldova. Eficiența actului guvernării, dar și ca statul să fie mai bine pregătit pentru unele amenințări venite din exterior la adresa Republici Moldova au creat acel moment de necesitate de a schimba deja precedentul Guvern, Guvernul Natalia Gavrilița. Dorin Recean este o persoană care a fost șef al Ministerului de Interne știe ce înseamnă securitatea și ordinea publică. Este o persoană apropiată șefului statului. Cred că fracțiunea PAS făcând această alegere s-au bazat atât pe experiența dumnealui, dar și pe faptul că ei în trecut au format o echipă”, a mai spus Tăbârță.
Într-un interviu pentru publicația Pressone, Ion Tăbârță a arătată că „diversioniștii din exterior, cu pregătire militară, reprezintă elementul surpriză. Federația Rusă a încercat să pună presiune încă din toamna anului trecut, prin coaliția „oligarhico geopolitică” din Parlament. Partidele socialiștilor și comuniștilor sunt de esență pro-rusă. Partidul Șor, cel mai vocal din opoziție, este o reminiscență și o emanație a regimului oligarhic Vladimir Plahotniuc.
Puterea a reușit să reziste unui mix de factori de presiune. Și probabil că acest factor destabilizator din exterior îi vine, de fapt, în ajutor, dacă putem spune așa. Înseamnă că Federația Rusă a înțeles că actuala putere de la Chișinău reușește să facă față factorilor politici puși să destabilizeze din interior. Noi am avut în trecut exemple de diversioniști, cum a fost anul 2009. Însă ei veneau pe filiera regiunii transnistrene”.
Întrebat cât de solide sunt instituțiile statului în acest moment și cât de pregătite pentru a rezista unui astfel de asalt, Tăbârță a răspuns: „Din păcate acum sunt slabe. Instituțiile statului au fost practic pulverizate în timpul regimului oligarhic Plahotniuc. Nu întâmplător noul premier a enumerat între prioritățile mandatului său tocmai rezistența instituțiilor statului”.
El opinat însă că prezentele proteste de la Chișinău nu au potențial destabilizator: „Nu există o masă de oameni gata să iasă în stradă, care mai au nevoie doar de lideri. Sunt proteste similare cu cele organizate în toamnă de partidul Șor. Proteste plătite. Tocmai partidele oligarhice și pro-ruse au sărit și au încercat să catalogheze discursul Maiei Sandu drept „aiureală” sau „un scenariul halucinant rupt de realitate”. Cu scopul, evident, de a diminua din gravitatea mesajului dat de șefa statului”. Mai multe detalii AICI