Podul Minciunilor

Când realitatea este un „mit”. Moscova acuză Kievul și pe Maia Sandu că vor să angreneze R. Moldova într-o „confruntare dură” cu Rusia

Când realitatea este un „mit”. Moscova acuză Kievul și pe Maia Sandu că vor să angreneze R. Moldova într-o „confruntare dură” cu Rusia

Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile Maiei Sandu de luni, 13 februarie, în care președinta Republicii Moldova a anunțat un plan al Rusiei de preluare a puterii la Chișinău prin acțiuni violente și subversive, atacuri asupra instituțiilor de stat și luare de ostatici. De această dată, Moscova a acuzat Ucraina că „a lansat dezinformarea despre „planul rus de destabilizare a Moldovei” și că are ca scop „atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia”.

Pentru Moscova, realitatea este un „mit”

„La rândul lor, autoritățile moldovenești au confirmat acest fals, folosind mitul amenințării rusești, de a distrage atenția cetățenilor moldoveni de la problemele interne cauzate, în primul rând, de cursul socio-economic eșuat al actualei administrații, pentru a întări lupta împotriva disidenței și a oponenților politici. Astfel de planuri, apropo, sunt deja implementate și sunt implicate în narațiuni sincer rusofobe. Este de remarcat că chiar în Moldova, mulți au perceput cu neîncredere și nedumerire declarația lui M. Sandu”, se arată în mesajul rușilor.

Moscova a calificat afirmațiile Maiei Sandu ca fiind „complet nefondate și nefondate”. 

„Sunt construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina. Mai întâi acuzați cu referire la informațiile secrete care nu pot fi verificate, apoi le folosiți pentru a-și justifica propriile acțiuni ilegale”, se mai arată în mesajul Ministerului rus de Externe.

Sprijină regimul separatist din Transnistria, dar spune că nu se amestecă în treburile interne ale R. Moldova

„Respingem hotărât insinuările despre presupusa dorință a Rusiei de a „submina” situația din Republica Moldova. Spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, noi nu ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii. Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova și reprezintă dezvoltarea unei cooperări bilaterale reciproc avantajoase și egale.

Facem apel la autoritățile moldovenești să dea dovadă în sfârșit de spirit de stat, să nu cedeze provocărilor din afară și să se ghideze în acțiunile lor de interesele cetățenilor țării lor, prin înțelegerea marilor avantaje pe care le pot aduce Republicii Moldova relațiile de prietenie stabile cu Rusia”, se mai arată în reacția Moscovei.

Vezi și: Maia Sandu a anunțat următorul plan rusesc de destabilizare a R. Moldova: Militari camuflați, luare de ostatici și preluare a puterii

Amintim că vineri, 10 februarie, la Consiliul European, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a interceptat un plan de destabilizare a situației și de distrugere a democrației, cu preluarea puterii de către forțe loiale Kremlinului.

Mai multe detalii despre declarațiile lui Zelenski, dar și despre reacția autorităților moldovene - AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.