Podul Minciunilor Actualitate Internă

Facebook îi permite fesebistului infractor Ilan Șor să-și difuzeze nestingherit propaganda ticăloasă și destabilizatoare / Mari publicații internaționale scriu despre această situație, precizând că fugarul tocmit de Moscova pentru a răsturna puterea de la Chișinău se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite

Facebook îi permite fesebistului infractor Ilan Șor să-și difuzeze nestingherit propaganda ticăloasă și destabilizatoare / Mari publicații internaționale scriu despre această situație, precizând că fugarul tocmit de Moscova pentru a răsturna puterea de la Chișinău se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite

Facebook a permis unui oligarh moldovean exilat, care are legături cu Kremlinul, să difuzeze reclame care îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului prooccidental de la Chișinău, chiar dacă el și partidul său politic se află pe listele de sancțiuni ale SUA, scrie Associated Press , preluată, vineri, și de publicația britanică The Guardian.

Anunțurile în care apărea politicianul de opoziție exilat Ilan Șor au fost în cele din urmă eliminate de Facebook, dar când deja fuseseră vizionate de milioane de ori în R.Moldova.

În continuare însă, contul de persoană publică al lui Șor este activ și neafectat de vreo restricție sau penalizare, acesta putând să-și difuzeze, probabil în virtutea dreptului la exprimare valabil doar pentru unii pe Facebook, intervențiile video în care îndeamnă la acțiuni împotriva puterii democrate de la Chișinău. Vezi AICI

Căutând să exploateze nemulțumirile provocate de inflație și de creșterea prețurilor la combustibil, postările plătite ale partidului politic al lui Shor au vizat guvernul președintelui pro-occidental Maia Sandu, care la începutul acestei săptămâni a detaliat cum este planificată se se întâmple destabilizarea R.Moldova cu ajutorul unor forțe externe, inclusiv unele care să povoace acte de violență. Podul a relatat AICI.

„Încercările de destabilizare sunt o realitate și pentru instituțiile noastre reprezintă o adevărată provocare", a declarat Sandu joi, în timp depunerii jurământului de către noul guvern pro-occidental condus de Dorin Recean, fostul consilier pe probleme de apărare și securitate al președintei.

Publicitatea plătită de Șor arată modul în care Rusia și aliații săi au reușit să exploateze vulnerabilitățile platformelor de socializare - precum Facebook, multe dintre ele operate de companii americane - pentru a răspândi propagandă și dezinformare care utilizează ca armă insecuritatea economică și socială în încercarea de a submina guvernele din Europa de Est.

Trebuie precizat și faptul că, în timp ce rusofilii și alți susținători ai Kremlinuluii, inclusiv controversata formțiune AUR (care a inclus pe listele de la alegerile parlamentare din România, din 2020, chiar și candidați acuzați de crime la Revoluția din decembrie 1989), zburdă liberi pe Facebook și își răspândesc teoriile conspiraționiste și ideologiile anti-democratice, publicații independente precum PODUL au fost afectate, inclusiv financiar, de sancțiuni de reducere a vizibilități, de rețeaua deținută de miliardarul american Marc Zuberkerg, pe motiv că ar fi încălcat standardele comunității după ce au afirmat despre Putin și armate lui că sunt autori de crime în Ucraina. 

Recent, Radio Europa Liberă a publicat un vast material despre Ilan Șor și acțiunile destabilizatoare ale acestuia, numindu-l „noul om al FSB în Republica Moldova”.

Acuzat că a furat un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, Ilan Șor a părăsit R.Moldova în 2019 și s-ar afla, în prezent, în Israel de unde are nenumărate intervenţii online în care  lansează acuzaţii la adresa guvernării PAS și orchestrează proteste stradale în folosul Moscovei. 

 

În timp ce influența unui alt om de curte al Rusiei în Moldova, fostul președinte Igor Dodon, este în declin, cea a lui Ilan Șor este în creștere constantă. Legăturile acestuia cu Moscova sunt indubitabile și se presupune că se află pe ștatul de plată al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, care are ca misiune stârniea de tulburări urmate de răsturnarea de la putere a prezentei conduceri democratic alese a R.Moldova.

Moscova și-a văzut influența scăzând după ce Maia Sandu a fost aleasă președinte în 2020 și a promis că pune Republica Moldova pe un curs pro-occidental și fără corupție, arăta Radio Europa Liberă toamna trecută.

După invazia rusească din Ucraina, din 24 februarie 2022, s-a vorbit, repetat, despre o posibilă decizie a tiranului de la Kremlin Vladimir Putin de a invada așa-zisa Transnistrie, unde aproximativ 1.500 de soldați ruși și cantități impresionante de armament stau de zeci de ani, în ciuda apelurilor repetate ale Chișinăului să plece.

„Kremlinul știe că Șor poate continua cu acțiuni destabilizatoare, având bani pentru asta și având o bază de alegători care nu pune sub semnul întrebării sursa banilor”, a declarat analistul politic Cristian Vlas pentru RFE/RL.

Opiniile politice ale lui Șor sunt vagi și greu de stabilit. În septembrie 2022, parlamentarii din Partidul Șor s-au deplasat la Moscova, unde s-au întâlnit cu președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Slutsky, care l-a lăudat pe Șor și partidul său ca fiind „partenerii de încredere” ai Rusiei, alimentând noi speculații cu privire la posibila implicare a rușilor în protestele din Moldova.

Șor a fost luat în vizor de Trezoreria SUA, care l-a inclus pe o listă de nouă persoane și 12 entități sancționate pe 26 octombrie pentru a contracara ceea ce aceasta a numit „campanii persistente de influență malignă și corupție sistemică în Moldova”.

De asemenea, pe listă a fost pusă și soția lui Șor, o vedetă pop rusă, Sara Lvovna Șor.

La doar două zile după ce Trezoreria SUA a anunțat sancțiunile, pe 28 octombrie, The Washington Post publica un articol în care arăta că Șor nu era doar pe statul de plată al FSB, ci era și veriga cheie a unui lanț de oligarhi pro-Kremlin din Moldova.

Într-un interviu acordat pentru TVR, Maia Sandu a precizat că, datorită sacrificiului ucrainean pe front, în acest moment nu există pericolul unei invazii iminente din partea Rusiei. Detalii AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.