Monday, May 13, 2024
Actualitate Internă

SONDAJ. Ar realege-o moldovenii pe Maia Sandu ca președinte și cu ce partide ar vota, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri?

SONDAJ. Ar realege-o moldovenii pe Maia Sandu ca președinte și cu ce partide ar vota, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri?

Maia Sandu continuă să fie politicianul în care cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au încredere, iar PAS rămâne partidul pe care cei mai mulți cetățeni l-ar vota la alegeri. În pofida crizelor provocate de agresiunea militară a Rusiei în Ucrainei, dar și a scumpirilor în lanț, actualul partid de guvernământ ar lua majoritatea în Parlament, conform datelor unui sondaj realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și CBS-AXA, și prezentat marți, 11 iulie.

Cu toate acestea, peste 53% dintre respondenți consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită (adevărul e că cetățenii care cred că lucrurile merg într-o direcția greșită au fost mereu majoritari în sondaje). Aproape 36% consideră opusul, în timp ce circa 11 la sută nu au știut să răspundă la întrebare.

Forțele politice care se bucură de cea mai mare încredere

La capitolul încredere în partide și blocuri politice, fruntaș este PAS, urmat de Partidul Socialiștilor și Partidul Șor (n. r. - actualmente Blocul Ș.O.R.). Pe locul 4 se află Partidul Comuniștilor, urmat de Partidul Nostru și Platforma DA.

Pe cine ar vota moldovenii la parlamentare?

Și de această dată lider este PAS, care ar lua 44$ din voturile cetățenilor deciși. Urmează BE al Comuniștilor și Socialiștilor (25,7%) și Ș.O.R. - cu 15,5%. Aproape de pragul electoral, însă insuficient pentru a accede în Legislativ, s-ar afla Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, cu 4,5% din voturile respondenților deciși.

Politicienii în care moldovenii au încredere

Șefa statului s-ar bucura, de departe, de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor, conform rezultatelor sondajului - 21,8%. Pe locul 2 este socialistul Igor Dodon (8,8%), urmat de Ilan Șor (5,2%).

Iată rezultatele la întrebarea „Câtă încredere aveți în următoarele personalități politice?”:

Așadar, nu e de mirare că anume Maia Sandu ar lua cele mai multe voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. Iată datele sondajului la acest capitol:

Prezentarea video a rezultatelor sondajului poate fi văzută AICI.

Sondajul „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova” a fost realizat față în față în perioada 13-28 iunie 2023, la nivel național, cu excepția regiunii transnistrene, pe un eșantion de 1120 de respondenți de peste 18 ani (marja de eroare: +/- 3%).

Vezi și: Câți cetățeni ar vota PRO și câți sunt CONTRA aderării R. Moldova la UE? Ce arată ultimul sondaj

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.