Actualitate Internă

Falșii unioniști și uciderea Unirii. Vitalia Pavlicenco, gropara PNL, și-a găsit un succesor pe placul Moscovei: contrabandistul Vasile Colța. Ce nu veți afla din CV-ul Vitaliei Pavlicenco

Falșii unioniști și uciderea Unirii. Vitalia Pavlicenco, gropara PNL, și-a găsit un succesor pe placul Moscovei: contrabandistul Vasile Colța. Ce nu veți afla din CV-ul Vitaliei Pavlicenco

La Chișinău, mai zilele trecute s-a consumat un eveniment, care a scos la suprafață nu doar finalul jalnic al liderului matusalemic al Partidului Național Liberal, ci și degradarea morală a formațiunii modelată după chipul și asemănarea persoanei cu aere de „unificatoare” a forțelor „unioniste” din R.Moldova. Mă refer la Vitalia Pavlicenco, poate cea mai controversată și „emblematică” figură de pe eșichierul politic românesc, după deconspirarea agentului KGB Iurie Roșca. 

”Statul moldovenesc independent” în varianta Lucinschi. Și uciderea Unirii 

Se cunoaște că, în anii 1986-1992, Mișcarea de Renaștere Românească din fosta RSS Moldovenească a băgat în spaime KGB-ul sovietic, care pierduse în mare măsură controlul asupra Frontului Popular, având tot temeiul să se teamă că „naționaliștii de la Chișinău” pot rupe Basarabia de la URSS, alipind-o la România. În acei ani de mari frământări și revendicări naționale, îndeosebi după Declarația de Independență și agresiunea Rusiei împotriva R.Moldova din 1992, în instituțiile de stat, în partide, mass-media, justiție, securitate, interne, externe și apărare – serviciile secrete rusești au reorganizat vechile rețele sovietice, întinerindu-le, finanțându-le și infiltrându-le de sus până jos. 

Statul moldovenesc „independent”, în varianta Lucinschi, avea o singură misiune de la Moscova – să compromită și să izoleze Mișcarea de Renaștere Românească, să o anihileze în așa măsură încât să dispară orice pericol de Reunire a R.Moldova cu România. 

Partidele Moscovei

După trădarea și distrugerea Frontului Popular, Moscova neavând încredere în moldoveni, nu s-a calmat, ci a încurajat sub toate formele fragmentarea forțelor românești și a susținut apariția mai multor partide „unioniste, rusofile, pro-europene și stataliste”. Pentru a buimăci și manipula electoratul cu scopul de a păstra puterea în mâinile marionetelor românofobe, pe scenă au fost aruncate peste 50 de formațiuni politice, la pachet cu nuclee mafiotice și cu mulți lideri fără nume și merite. 

În realitate, nu au existat și nu există partide în R.Moldova în care oamenii și cârtițele Moscovei să nu influențeze selectarea cadrelor, deciziile politice și programele de guvernare. 

Vitalia Pavlicenco 

În această perioadă confuză, de subminare și dezbinare a forțelor românești, începe să iasă din umbră și anonimat Vitalia Pavlicenco. Care a fost misiunea ei adevărată în politica moldovenească rămâne o mare enigmă, chiar dacă ea își scaldă biografia în povești și ape ceva mai curate decât mocirla în care s-a bălăcit o viață. Nu personajul în sine prezintă vreun interes, deși Vitalia Pavlicenco s-a aflat la evidență sau a lucrat cu aprobările de rigoare la Ambasada sovietică din Cuba în anii ’70 (fapt pe care nu-l expune în CV), nu certificatul obținut de la Serviciul de Informație și Securitate a R.Moldova precum că dânsa nu a colaborat cu KGB convinge și impresionează opinia publică, ci rolul ei nefast pe care l-a jucat în politica moldovenească merită să fie cunoscut și apreciat la justa valoare.

De ani buni, Vitalia Pavlicenco (foto sus) se erijează în rolul de mare româncă și unionistă, iar de prin 2006, de când a pălit-o norocul și s-a situat în fruntea Partidului Național Liberal (PNL), și-a arogat misiunea de „unificatoare” a forțelor românești, deși promova un mesaj ce respingea electoratul, societatea și partidele. Nu vorbele făloase, ci faptele și rezultatele arată că prezența Vitaliei Pavlicenco pe segmentul unionist nu a favorizat unificarea, ci a condus la învrăjbirea și dezagregarea forțelor românești, iar prin mesajul ei agresiv în spațiul public, în mass-media, la zeci de emisiuni televizate, a îndepărtat cetățenii moldoveni de ideea Unirii. 

Sub conducerea ei, PNL a degradat în ultimul hal, la alegeri rămânând la coada cozilor, mereu sub 1%. Nu exagerez cu nimic, când afirm că Vitalia Pavlicenco a îngropat PNL. Pe de altă parte, mimând „unificarea și unionismul” ea a adus prejudicii majore cauzei românești din Basarabia. 

Contrabandistul Vasile Colța

Deși de o vecie tot anunța și „întrista” lumea că se va retrage din fruntea PNL, Vitalia Pavlicenco de câțiva ani căuta un succesor pe cinste, căruia să-i transmită codul tainic al „unificării forțelor unioniste” și ștafeta „neîntinată” a partidului. Și, în sfârșit, l-a găsit! Îi zice Vasile Colța, (foto jos) de la Hâncești, personaj cu pasiuni deosebite pentru trabucuri churchilliene, tabacuri tari și țigări cât mai multe. Ca să evităm interpretările subiective și partinice referitoare la candidatura selectată pentru șefia PNL, reproducem întocmai ce scria „Ziarul Național” din 04.02.2019: 

„Vasile Colța a fost exclus în 2006 din fracțiunea parlamentară a Alianței ‹Moldova Noastră›, după ce a fost prins de vameşii români la punctul vamal Albiţa-Leuşeni, în timp ce încerca să aducă prin contrabandă în România 11 mii de pachete de ţigări, evaluate la 7 000 de euro. Marfa a fost confiscată, iar deputatului i-a fost aplicată atunci o amendă de 14,4 mii de lei. Colța spunea că regretă ‹incidentul› petrecut la vama Albiţa-Leuşeni şi adăugă faptul că ‹nu a fost o acţiune premeditată› şi nu a urmărit scopuri meschine. În 2005, la solicitarea Procuraturii Generale, deputatului Colța i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, fiind cercetat în cinci dosare penale pentru abuz în serviciu şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari, fapte pe care le-ar fi comis în perioada activităţii de primar la Hânceşti. De asemenea, deputatul a fost suspectat și de implicare într-un accident de circulaţie”. 

CITEȘTE și Falșii unioniști și compromiterea unionismului. Ideea Reunirii cu România, încălecată de politicienii corupți din R.Moldova: reinventarea lui Filat și activarea contrabandistului Vasile Colța. Radiografia imposturii

Cine caută îndelung – găsește valoarea care îl definește! Vitalia Pavlicenco a pus ochii pe un ex-contrabandist de țigări și l-a „înfiat” pentru a putea să-i încredințeze să ducă pe mai departe misiunea ei executată cu brio timp de decenii, și anume spargerea unității naționale, să-i dea ștafeta PNL și să-l învețe cum să unească forțele românești astfel încât să nu ajungă niciodată în Parlament și la putere. Evident, scopul este ca unionismul să ajungă parodie sau monopolul profitorilor, cârtițelor, traficanților și contrabandiștilor...

Intuiam că după o carieră gălăgioasă și cu foarte multe necunoscute, Vitalia Pavlicenco își va încheia traseul fără să transmită în muzee legendarul certificat că nu a colaborat cu KGB-ul și fără să fie acompaniată de orchestra militară. Totuși, ea s-a ținut tare până la urmă, nu și-a trădat rostul și vocația: cum și-a trăit viața, așa își încheie cariera politică, dând cheile Partidului Național Liberal unui ex-contrabandist. De ce m-aș mira? E un sfârșit logic și firesc -- Finis coronat opus! 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.