Actualitate Internă

Propagandistul-șef de la Sputnik, expulzat recent din R. Moldova, este ofițer militar de informații, angajat în dezinformarea publicului străin. Dezvăluirile The Insider

Propagandistul-șef de la Sputnik, expulzat recent din R. Moldova, este ofițer militar de informații, angajat în dezinformarea publicului străin. Dezvăluirile The Insider

Șeful agenției de presă Sputnik Moldova, Vitali Denisov, care a fost expulzat recent din Republica Moldova și declarat persoană indezirabilă, fiindu-i interzisă intrarea timp de zece ani, este ofițer de carieră al Centrului de Servicii Speciale 72 din Rusia, care, în interesul GRU (cea mai importantă agenție de informații externe a Rusiei), este angajat în dezinformarea publicului străin, scrie The Insider.

Denisov s-a născut în 1967, în vestul Ucrainei. Acesta a studiat la Școala Superioară Militar-Politică din Lviv (LVVPU), unde au fost pregătiți organizatori de activități culturale și educaționale (instructori politici) și jurnaliști militari.

LVVPU, unde a studiat Denisov, a fost redenumită în Academia Forțelor Terestre Ucrainene. În luna iulie curent, armata rusă a atacat academia cu rachete Kalibr și a distrus una dintre clădiri.

În 1992, cadetul Denisov a refuzat să depună jurământul în Ucraina și, împreună cu alți camarazi de la LVVPU, s-a mutat la Moscova, stabilindu-se într-un cămin în apropiere de sediul GRU. Denisov a devenit angajat al principalui ziar de tipar al Ministerului Apărării - Krasnaya Zvezda (trad. - Steaua Roșie).

Pe parcurs, corespondentul militar și-a publicat notele în Monitorul Parlamentar, ziarul forțelor speciale aeriene Vityaz-Bratishka, Agenția de știri militare (Interfax), Curierul militar-industrial și Tribuna în străinătate. Apropo, „tribuna” a fost un „acoperiș” pentru mulți angajați GRU care spionau în străinătate și le eliberau legitimații jurnalistice, a declarat pentru The Insider o sursă apropiată serviciilor de informații.

Atunci urmele lui Denisov s-au pierdut. Se știe doar că în 2005 a primit de la Ministerul Apărării un apartament departamental pe strada Amiral Lazarev și un alt certificat de ofițer. 

O sursă The Insider din Ministerul Apărării afirmă că Denisov s-a mutat de la Comitetul de anchetă la Centrul 72 de servicii speciale. Acest Centru colectează și analizează informații de la stațiile GRU străine și, de asemenea, se ocupă de falsuri de informații. El supraveghează, de asemenea, mai multe organizații de front care sunt finanțate din subvenții guvernamentale și care vizează publicul vorbitor de limbă rusă. Printre altele, sunt menționate „InfoRos”, Institutul Rusilor din străinătate, „Russian Century” și „United Rus'”. În iulie 2020, presa occidentală a scris că ofițerii Centrului distribuiau știri false despre COVID-19 publicului vorbitor de limba engleză.

În 2016, ofițerului Denisov i s-a acordat gradul de colonel al Forțelor Aeropurtate, iar în 2019 a fost numit redactor-șef al Sputnik-ului din Osetia de Sud.

De la Țhinvali, Denisov s-a mutat la Baku, devenind conducătorul Sputnik de acolo, provocând un scandal: angajații locali ai biroului au demisionat în semn de protest față de metodele acestuia. Mai mult, în mass-media azeră Denisov a fost numit nimic mai puțin decât un ofițer al informațiilor militare ruse.

În 2022, colonelul Denisov a fost trimis la Chișinău pentru a colecta informații și a promova agenda pro-Kremlin, dar după invadarea trupelor ruse în Ucraina, site-urile și emisiunile Sputnik-ului local au fost blocate.

Sursa amintește că, după o anchetă comună cu Jurnal TV (din Republica Moldova) despre spioni în ambasada Rusiei la Chișinău, a izbucnit un scandal diplomatic, iar autoritățile moldovenești au cerut plecarea a 36 de angajați ai misiunii diplomatice. Printre aceștia s-au numărat și ofițeri GRU de carieră, consilierul ambasadorului, șeful Rossotrudnichestvo, secretari de ambasadă, un viceconsul și un atașat.

The Insider precizează că nu a putut obține un comentariu imediat de la colonelul Denisov.

Vezi și: Șeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov, luat cu fulgi cu tot de autorități și expulzat din R. Moldova pentru „atacuri informaționale, minciună, propagandă și dezinformare”. Reacția oficială a Rusiei. Propagandiștii Moscovei se plâng că lui Denisov nu i s-a permis „să-și împacheteze lucrurile sau să-și ia animalele de companie înainte de plecare”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.