Actualitate Internă

Discursul susținut de Maia Sandu de la tribuna ONU de la New York: "Vă rog să continuați să sprijiniți Ucraina!". Șefa statului a vorbit și despre atacurile cu care se confruntă constant Republica Moldova

Discursul susținut de Maia Sandu de la tribuna ONU de la New York: "Vă rog să continuați să sprijiniți Ucraina!". Șefa statului a vorbit și despre atacurile cu care se confruntă constant Republica Moldova

Președinta Maia Sandu a început discursul la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU evidențiind progresele pe care Republica Moldova le-a făcut în ultimul an și faptul că moldovenii rămân fermi în credința de a avea un viitor democratic alături de țările membre ale Uniunii Europene.

Șefa statului a descris situația din regiune menționând că Ucraina, Republica Moldova, Europa și lumea liberă se confruntă cu o agresiune externă asupra valorilor democratice, iar susținerea Ucrainei ne va garanta pacea în regiune.

„Susținem ferm victoria Ucrainei, pentru că atunci când Ucraina va fi victorioasă, lumea liberă va fi victorioasă. Acum, mai mult ca oricând, sprijinul pentru Ucraina nu trebuie să scadă. Vă rog să continuați să sprijiniți Ucraina”, a declarat Sandu.  

În discursul său de la tribuna ONU, președinta a precizat că în Moldova nu are loc un război cu arme însă, în fiecare zi, trebuie să facem față atacurilor hibride și infractorilor corupți, care vor să destabilizeze țara.

„Instrumentariul lor hibrid include șantajul energetic, sprijinul pentru separatism, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare. Ei au încercat, de asemenea, să răstoarne guvernul nostru ales democratic. Dar de fiecare dată au eșuat”, a spus șefa statului.



Oficiala a reiterat că în ciuda tuturor obstacolelor, s-a reușit păstrarea păcii în R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, unde trupele ruse sunt staționate ilegal și există îngrijorări legate de încălcările drepturilor omului. Ea a făcut un apel de soluționare pașnică a tuturor conflictelor și retragerea necondiționată a forțelor rusești de pe teritoriul R. Moldova. 

Maia Sandu a vorbit și despre rolul R. Moldova în menținerea securității pe continentul european și angajamentul pentru securitatea Europei, confirmat și prin găzduirea Summitului Comunității Politice Europene (n. r. - de la 1 iunie 2023).

Totodată, a precizat că toate progresele economice, acțiunile de ameliorare a securității și fortificarea democrației noastre sunt pașii care ne apropie de aderarea la UE. „Aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația — în Moldova și pe continent”, a adăugat președinta la ONU.

Textul integral al discursului Maiei Sandu poate fi consultat AICI.

Vezi și: Maia Sandu afirmă că UE va primi R. Moldova indiferent dacă va fi rezolvată sau nu problema așa-zisei Transnistria. Calea către soluționarea diferendului transnistrean depinde de Ucraina în viziunea șefei statului

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.