Actualitate Internă

PAS și-ar păstra majoritatea, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Ce arată datele unui sondaj publicat cu o lună înainte de alegerile locale din Republica Moldova

PAS și-ar păstra majoritatea, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Ce arată datele unui sondaj publicat cu o lună înainte de alegerile locale din Republica Moldova

Potrivit unui sondaj realizat de iData, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS ar obține 45,4%, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, cu 31,6%, și PDCM – cu 5,0%. Sub 5% ar lua MAN (4,2%), Partidul „Șansa” (3,8%), Partidul Nostru (3,8%), Partidul Social Democrat European (1,8%) și Platforma DA (1,6%). Celelalte partide ar acumula sub 1,5%, potrivit rezultatelor Barometrului iData, dat publicității astăzi, 4 octombrie. 

Excluzând voturile din stânga Nistrului și diasporă, partidului de guvernământ PAS i-ar reveni 56 de mandate, în timp ce BCS ar acumula 39 de mandate. Alte 6 mandate le-ar obține PDCM. Rezultatele sunt calculate din rândul respondenților ce au exprimat o opțiune de vot, cu mențiunea că doar circa o jumătate dintre respondenți au numit o formațiune politică.

Moldovenii și-ar păstra orientarea pro-UE, însă n-ar fi pregătiți pentru aderarea la NATO

În privința vectorului de integrare europeană, 56,4% dintre respondenți sunt pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 34,7% sunt contra, iar restul de 8.9% nu au o opinie în această privință.

Rezultatele mai arată că 54,4% dintre respondenți sunt contra aderării la NATO, 31,3% sunt pentru aderare, iar 14,3% s-au abținut de la răspuns.

În ceea ce privește atitudinea față de CSI, 39,7% ar fi pentru ieșirea Republicii Moldova din organizație, iar 39,6% sunt pentru rămânerea în CSI. 18,4% nu au reușit să exprime o atitudine în această privință, iar altele 2,3% au preferat să nu răspundă.

Potrivit sondajului, de cea mai multă încredere din partea cetățenilor se bucură președinta Maia Sandu – 20,4%, urmată de socialistul Igor Dodon (8,2%) și politicianul Ilan Șor (5,1%).

Sondajul a fost realizat În perioada 24-30 septembrie, pe un eșantion de 1002 respondenți. Eroarea maximă de eșantionare declarată este de ±3%, iar eșantionul este reprezentativ pentru Republica Moldova, cu excepția populației din stânga Nistrului și a cetățenilor care locuiesc în peste hotare.

Ce arăta același sondaj, realizat cu doar o lună în urmă?

De precizat este că rezultatele sondajului sunt similare rezultatelor altui sondaj realizat de iData și dat publicității cu o lună în urmă. Comparativ cu cele 59 de mandate pe care le-ar fi luat PAS (conform datelor precedentului sondaj), de această dată partidul de guvernământ s-ar alege cu doar 56 de mandate.

Opțiunile respondenților pentru alegerile locale

La întrebarea „Cu reprezentantul cărei formațiuni politice veți vota pe 5 noiembrie?”, majoritatea voturilor le-au primit PAS – 17,8%, BCS – 11,3% și MAN – 7,5%. Restul formațiunilor au primit sub 2,2% din voturile totale. 

La alegerile pentru funcția de primar general de Chișinău, voturile au fost repartizate astfel: Ion Ceban – 57,6%, Lilian Carp – 18,8% și Victor Chironda 9,1%. Acest procente au fost calculate din subeșantionul de locuitori ai municipiului Chișinău, care au exprimat o opțiune de vot.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.