Actualitate Internă Focus

Ceban face jocurile Rusiei, dar vrea să pună călușul în gură oricui vorbește despre asta. Ofuscat că Radu Marian l-a catalogat "agent FSB", primarul Chișinăului îl dă în judecată. Deputatul PAS reiterează 5 motive pentru care e evident că Ivan Ceban se află în serviciul Moscovei

Ceban face jocurile Rusiei, dar vrea să pună călușul în gură oricui vorbește despre asta. Ofuscat că Radu Marian l-a catalogat "agent FSB", primarul Chișinăului îl dă în judecată. Deputatul PAS reiterează 5 motive pentru care e evident că Ivan Ceban se află în serviciul Moscovei

Ce nu faci în campania electorală, pentru a mai câștiga vizibilitate? Primarul rusofil al Chișinăului, care candidează pentru al doilea mandat la cârma capitalei, l-a dat în judecată pe Radu Marian, după ce deputatul PAS a prezentat, într-o postare pe Facebook, câteva fapte obiective despre Ceban, un politician cu un profund trecut pro-rus și anti-UE, care în prezent se erijează în pro-european. În acest context, Radu Marian a reiterat motivele pentru care Ivan Ceban nu reprezintă nimic altceva decât un agent al Moscovei. Din această perspectivă, deputatul PAS le-a atras atenția chișinăuienilor că alegerile locale din noiembrie au o importanță ce excede evaluarea modului în care este și va fi administrată o localitate, scrutinul electoral în cauză fiind de fapt despre protejarea parcursului european al statului, iar votarea lui Ivan Ceban va sabota acest proces. 

Vezi și: PROBELE care relevă cum i-a ajutat Ivan Ceban pe infractorii Andronachi și Şor să acapareze terenul Hotelului Național din Chișinău. Expert: „Primarul Chișinăului e specialist la minciuni”

„Agentul Ivan Ceban s-a supărat și m-a dat în judecată pentru ca l-am făcut «agent FSB»!”, a anunțat parlamentarul, enumerând și motivele pentru care l-a făcut „agent FSB” pe edil.

„Nu înțeleg de ce s-a supărat, pentru că lucrurile sunt clare:

1. Ion Ceban a câștigat campania electorală pentru Chișinău în 2019, fiind ajutat de agenți FSB, printre care și Iurii Gudilin. Există și înregistrări video care îi arată pe acești agenți FSB la sediul PSRM sărbătorind victoria lui Ceban în 2019.

2. MAN, partidul lui Ceban, este vizat în raportul Departamentalului Trezoreriei SUA, în care se menționează: «Kremlinul continuă eforturile de a aduce un guvern pro-rus la putere. Recunoscând pierderea suportului popular pentru elita veche pro-rusă, echipa lui Gudilin a oferit suport unui grup politic de opoziție Mișcarea Alternativa Națională (MAN)». Informațiile de la serviciile de inteligență din SUA sunt de obicei viabile.

3. Ion Ceban a promovat intens propaganda Kremlinului și chiar a protestat la Bruxelles în 2014 împotriva semnării Acordului de Asociere cu UE, dând atunci de înțeles că „semnarea Acordului de Asociere și integrarea europeană ar putea duce la ... revolte sociale.

4. Ion Ceban este unul din autorii proiectului de lege pentru denunțarea acordului de Asociere cu UE, depus în 2014.

5. Ion Ceban a fost membru marcant al echipei comuniștilor lui Voronin și apoi a partidului socialiștilor lui Dodon.

Un profil clasic de politician anti-UE, care promovează obiectivele Kremlinului în Moldova. Moscova a înțeles că nu mai poate câștiga puterea în Moldova doar cu partide pro-ruse, și a început să susțină pe ascuns partide chipurile pro-europene, dar care la momentul potrivit să încerce să blocheze procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană”, a scris Radu Marian.

„O să-mi spună unii că aceste alegeri sunt despre treburi locale și administrarea orașului. Însă nici aici Ceban nu excelează, îndeplinind, conform evaluărilor unor experți independenți, doar 13% din promisiunile din programul din 2019. Dar aceste alegeri nu sunt doar despre administrarea orașului, ele sunt și despre protejarea parcursului nostru european. Este un risc enorm să avem la conducerea capitalei un primar care are un istoric de cooperare atât de strânsă cu Kremlin. Nu putem compromite aderarea Republicii Moldova la UE.

Un vot pentru Carp Lilian și PAS la aceste alegeri sunt cea mai bună opțiune pentru chișinăuieni, pentru a face Chișinăul mai confortabil și pentru a nu admite experimentele FSB în inima țării noastre”, a mai scris deputatul.

Citește și: Ceban a dus politizarea instituțională la alt nivel, transformând Primăria Chișinău într-o filială a partidului MAN. Candidatul PLDM la funcția de primar al Capitalei critică această abordare: „Ori gestionezi un partid politic, ori gestionezi primăria! Șefii de direcție au fost obligați să stea pe străzi și să împartă ziare!”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.