Republica Moldova va fi atrasă în războiul ruso-ucrainean, de partea Rusiei, dacă puterea de la Chișinău va fi preluată de forțele politice pro-ruse, a avertizat Alexei Arestovici, fost consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în preajma turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Concret, Rusia vrea să atace regiunea ucraineană Odesa folosindu-se de Republica Moldova, a atras atenția Arestovici. Un avertisment similar a fost lansat în urmă cu câteva zile de jurnalista ucraineană Anna Neplii, pe care-l vom reda pe finalul acestui articol. Mai mult decât atât, Arestovici le-a transmis moldovenilor că Rusia are în plan să atace și România folosindu-se de o Republică Moldova controlată de puterile politice pro-ruse.
Arestovici: Utilitatea pentru Moscova a teritoriului dintre Prut și Nistru este cea de avanpost și trambulină militară
"Am o întrebare către moldovenii care l-au votat pe Stoianoglo. Sunt treburile voastre interne și voi luați decizii, dar amintiți-vă: cum a folosit Imperiul Rus Moldova de-a lungul anilor? Ca un avanpost! În perioada țaristă, sovietică, Moldova a fost folosită permanent ca o trambulină pentru a ajunge la Balcani. Credeți că Rusia are nevoie de voi ca de un stat pașnic și prosper? Moldova este un avanpost ideal pentru a ataca Odesa."
Arestovici: În cazul în care guvernarea de la Chișinău va fi preluată de politicienii pro-ruși, riscul unei intervenții militare în Republica Moldova va crește
"Imaginați-vă că la alegerile parlamentare majoritatea va fi obținută de partide pro-ruse. Imediat, va crește nivelul de intervenție militară. Totodată, crește probabilitatea ca Moldova să fie utilizată ca un avanpost pentru acțiuni ostile împotriva Ucrainei și României. Astfel, NATO și Ucraina vor trebui să răspundă la aceste acțiuni. Ce soartă o să aveți dacă alegeți această cale? Gândiți-vă cu câțiva pași înainte – unde o să vă aducă această cale. Dacă votați partidele pro-ruse, să știți că votați exact invers la ceea ce vă doriți atât de mult – să trăiți în pace, liniște și securitate."
România, precum un tată al Republicii Moldova
Arestovici a precizat că unica ieșire din situație pentru R.Moldova, respectiv șansă de a ajunge în Uniunea Europeană este de a apela la ajutorul României "care este un fel de tată". "Georgia și Ucraina, cu regret, nu au «tată»", a completat Arestovici.
Riscul ca partidele pro-ruse să câștige alegerile parlamentare, scos în relief în mod aparte
"Imaginaţi-vă că (...) la parlamentare, de exemplu, Rusia va aloca jumătate de miliard de dolari, cumpără voturi, face un 'carusel' cum obişnuieşte, iar adepţii alianţei cu Rusia, socialiştii şi alţii asemeni lor acumulează majoritate parlamentară. Moldova este ţară parlamentară!
În primul rând, creşte brusc şi deodată riscul de război. În al doilea rând, creşte riscul ca Moldova să fie transformată într-un cap de pod de unde Rusia să atace Ucraina şi România concomitent. În asemenea caz, vă expuneţi riscului pentru că şi NATO şi Ucraina vor fi nevoite să reacţioneze. Ce soartă vreţi să vă alegeţi?
Stoianoglo este un tip simpatic şi echilibrat, de asta oamenii l-au votat, dar gândiţi-vă la perspective! Nu fiţi ca ucrainenii, vă atenţionez ca pe cei mai apropiaţi vecini! Gândiţi-vă cu măcar doi paşi înainte unde va duce victoria forţelor pro-ruse în Parlament, pentru care chiar voi veţi vota. Nivelul riscului unei escaladări a războiului va creşte instant! Probabilitatea că veţi fi atraşi în război va creşte instant, într-o formă sau alta!
Vor fi noi procese în regiunea transnistreană şi ruşii îşi vor întări poziţiile în zonă. Rusia nu are nevoie de voi decât în poziţia de punte pentru a acţiona tactic împotriva Ucrainei şi României. Veţi vota exact inversul a ceea ce vă doriţi – linişte, ordine, siguranţă. Nu faceţi aceste greşeli, uitaţi-vă la noi. Unica ieşire din situaţie este să folosiţi România, care este un fel de tată, pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Georgia şi Ucraina, de exemplu, nu au un tată." (sursa: Deschide Md, Epoch Times, Alpha Media)
Analiza Annei Neplii, realizată pentru publicația noastră
Inevitabil, Kievul privește cu îngrijorare turul al doilea al alegerilor prezidențiale din R.Moldova. Ucraina nu vrea un nou vecin aliat cu inamica sa, Federația Rusă.
Trebuie să conștientizăm un adevăr de necontestat care ține de logica elementară: o R.Moldova pro-rusă înseamnă că puterea de la Chișinău devine o aliată a așa-zisei Transnistria. Ceea ce înseamnă că regimul pro-rus va permite rotația trupelor rusești de ocupație din așa-zisa Transnistria, cât și aducerea de tehnică militară nouă și piese de schimb, pe cale aeriană sau prin Portul de la Giurgiulești. Într-o serie de articole recente, am făcut o amplă radiografie a pericolului rusesc reprezentat de așa-zisa Transnistria (detalii AICI, AICI și AICI).
E de ordinul evidenței că, până acum, Ucraina a tolerat trupele ruse din așa-zisa Transnistria tocmai pentru că nu sunt bine echipate, iar tehnica de luptă are nevoie de revizii și piese de schimb. În condițiile instalării la Chișinău a unui președinte pro-rus și a unui guvern de aceeași factură moscovită, e cât se poate de normal ca Ucraina să nu mai permită consolidarea în ariergardă a unei entități ostile – așa-zisa Transnistria și trupele rusești din așa-numitul GOTR, care sigur o va ataca ”din spate” în contextul unei ofensive rusești pe zona de Sud.
Așa cum a demonstrat că poate în Kursk, Ucraina nu va avea rețineri să ocupe așa-zisa Transnistria cu scopul de a rezolva această sursă de pericol pentru integritatea sa teritorială și statală. Să nu uităm că, din cauza trupelor rusești de ocupație din zona nistreană, Ucraina e nevoită să mențină efective militare în apropierea graniței cu așa-zisa Transnistria, deși are mare nevoie ca toate brațele disponibile să facă diferența în zonele de foc ale frontului, acolo unde ucrainenii sunt copleșiți numeric de invadatorii ruși.
Așadar, luând în considerare toate cele de mai sus, ocuparea așa-zisei Transnistria (o mare rușine rusească pe obrazul Europei) are sens din punct de vedere militar pentru Kiev. Dacă armata ucraineană nu a ajuns încă la Tiraspol, asta se datorează faptului că la Chișinău se află o guvernare pro-occidentală, protejată de UE și SUA, pe care Kievul nu a vrut să le irite. Însă venirea la putere la Chișinău a unui președinte pro-rus și a unei guvernări pro-ruse ne va duce, ireversibil, într-un alt context al problemei, fapt ce va înlătura și acest ultim obstacol politic pentru Kiev.
În astfel de condiții, R.Moldova s-ar putea trezi ca fiind de facto parte a războiului ruso-ucrainean, adică, exact în situația de război pe care alegătorii moldoveni pro-ruși cred, iluzoriu, că ar putea să o evite prin alegerea pro-rusului Alexandr Stoianoglo, cel care i-a ținut în libertate pe toți infractorii Rusiei, individ care nici măcar nu vorbește limba de stat a R.Moldova: limba română.
Dacă trupele ucrainene vor ajunge la Tiraspol, curățând zona de gunoiul rusesc, chiar nu putem anticipa care va fi reacția militară a Federației Ruse, însă putem să anticipăm că rachetele și dronele rusești, iraniene și nord-coreene vor viza cel puțin și teritoriul așa-zisei Transnistria, care e parte constituțională a R.Moldova.
Actuala guvernare pro-europeană de la Chișinău a reușit să gestioneze problema transnistreană în relația cu OSCE, UE și Ucraina, frânând instinctele legitime ale Kievului de înlăturare a acestui ”ghimpe” reprezentat de trupele rusești din așa-zisa Transnistria și de autoritățile-fantomă de la Tiraspol.
Rețineți: o viitoare guvernare pro-rusă la Chișinău nu va avea un interlocutor la Kiev și nici marile puteri din Vest nu vor pune o vorbă bună pentru ea. R.Moldova va fi izolată total.
Strânsă între România și Ucraina, R.Moldova este nevoită să aibă relații bune cu ambele țări pentru a-și asigura stabilitatea și dezvoltarea economică. O guvernare pro-rusă va fi respinsă la București și la Kiev și va colapsa previzibil, ca urmare a crizelor multiple: securitate, umanitare și economice, pe care NU le va putea gestiona de una singură.