Actualitate Internă

Putin își dorește cel mai mult controlul asupra aeroportului din Chişinău, afirmă Zelenski: „Sandu nu mi-a cerut niciodată ajutorul, dar Ucraina va fi mereu gata să ajute”

Putin își dorește cel mai mult controlul asupra aeroportului din Chişinău, afirmă Zelenski: „Sandu nu mi-a cerut niciodată ajutorul, dar Ucraina va fi mereu gata să ajute”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru publicația Die Welt că planul Rusiei de a prelua puterea în Republica Moldova, descoperit de serviciile de informaţii ucrainene, a fost confirmat şi de statele europene. Potrivit liderului de la Kiev, obiectul Kremlinului este de a controla aeroportul din Chişinău pentru a putea transporta militari și echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina, dinspre Transnistria.

Zelenski a vorbit despre motivele Moscovei de a prela controlul asupra Chișinăului, unde principalul interes este aerportul.

Ruşii plănuiesc toate astea de mult timp. Cu toate acestea, Republica Moldova şi Rusia nu au o frontieră de stat comună. Cum ar trebui să-şi pună în aplicare planul? De unde ar urma să trimită acolo trupele şi echipamentul lor? Ruşii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Acum există un singur aeroport în Republica Moldova, în Chişinău. Aşa că trebuie să folosească acest aeroport şi toate resursele Transnistriei”, a spus președintele ucrainean.

Totodată, într-un interviu pentru La Repubblica, Zelenski a răspuns cum ar reacţiona dacă Maia Sandu i-ar cere ajutorul. El a precizat că președinta R. Moldova nu i-a cerut ajutorul niciodată, însă i-a mulțumit pentru informații: „Ea cunoaşte foarte bine situaţia noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”.

„Relaţiile cu Republica Moldova sunt foarte tensionate”. Kremlinul recomandă Chișinăului să fie „mai atent”

Kremlinul a reacționat la declarațiile premierului moldovean, Dorin Recean, care a anunțat „demilitarizarea Transnistriei” ca prioritate a Guvernului său.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat luni, 20 februarie, că Chișinăul alunecă în isteria anti-rusă și a recomandat omologilor moldoveni să fie „mai atenți”.

Dmitri Peskov a declarat, la o săptămână după ce Maia Sandu a anunțat despre un plan rusesc de destabilizare și preluare a puterii în Republica Moldova, că relaţiile Rusiei cu R. Moldova „sunt deja foarte tensionate”. Detalii AICI

Amenințarea cu „extinderea operațiunii militare speciale” și reacția autorităților moldovene

Sâmbătă, deputatul rus Serghei Mironov a amenințat Republica Moldova cu „extinderea operațiunii militare speciale”, făcând trimitere la aceleași declarații ale premierului Recean, rostite vineri seara. Mironov este liderul „Spravedlivaia Rossia”, partid cu care PSRM (condus atunci de Igor Dodon) a semnat un acord de colaborare în 2014.

Prietenul lui Dodon din Duma de Stat a Rusiei a vorbit despre „încercarea Occidentului de a atrage Moldova în conflict cu Rusia” și că autoritățile de la Chișinău „trebuie să înțeleagă că un asemenea pas riscă să ducă la extinderea operațiunii militare speciale pe care o desfășoară în prezent forțele armate ale Federației Ruse”.

„Rusia poate răspunde la escaladarea sentimentului anti-rus din Moldova prin extinderea unei operațiuni militare speciale pentru protejarea populației ruse, a personalului militar rus și a depozitelor de muniții” - a mai spus parlamentarul rus.

Declarațiile lui Dorin Recean despre demilitarizare au fost interpretate „absolut greșit”, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Detalii AICI

Vezi și: VIDEO Lavrov amenință direct Republica Moldova cu războiul: E următoarea după Ucraina

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.